Külföldieket dolgoztatna a kormány, eltörölnék a szigorú fizetési megkötéseket

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. május 09., 10:29

Az Európai Unión kívülről érkező külföldiekkel szeretnék a vállalkozók felszámolni a munkaerőhiányt, a kormány hajlik az útjukban álló fizetési megkötés enyhítésére.

Képünk illusztráció Fotó: Gligor Róbert László

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a szociálliberális kormány enged az üzleti szféra és a munkáltatói szövetségek nyomásának, és eltörli azt az előírást, ami szerint egy, az Európai Unión kívülről érkező külföldi alkalmazott számára a cégeknek meg kell adniuk a bruttó átlagbért.

A vállalkozók azzal érvelnek, hogy a jelenlegi feltételek mellett képtelenek külföldiekkel pótolni a kialakult masszív munkaerőhiányt, mivel nem tudják minden munkakörben biztosítani az elvárt összeget.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt legfrissebb adatsorok szerint 2018 februárjában 4128 lej volt a bruttó átlagbér, ami nettó értékben 2487 lejt jelent. Eközben az alkalmazottak 35 százaléka által kapott minimálbér bruttó értékben 1900 lej.

Égető a munkaerőhiány

„Orvosolni kell az egyre akutabbá váló romániai munkaerőhiányt, még azon az áron is, ha a vállalkozók egyszerűbb feltételek mellett hozhatnak be vendégmunkásokat” – szögezte le a Krónika megkeresésére Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Édler András Fotó: Kocsis B. János

Mint hangsúlyozta, a gazdaság nem működik munkaerő nélkül, a munkaerőhiányra megoldásokat kell találniuk a döntéshozóknak. Szerinte ugyanakkor nemcsak azt a rendelkezést kellene eltörölni, ami miatt a külföldről behozott munkásoknak meg kell adni az országos bruttó átlagbért, hanem a minimálbér szabályozására sincs szükség.

„Piaci verseny van, a béreket a kereslet-kínálat viszonyának kellene szabályoznia. Most már nem az a helyzet, hogy ha valaki kétlejes órabért kap, nincs más lehetősége,

kénytelen azzal megelégedni. Egyszerűen kereshet jobb ajánlatot. Jelenleg a munkaerőpiacon nagyobb a kínálat, mint a kereslet” – mutatott rá a kamara elnöke. Leszögezte ugyanakkor, hogy nemcsak a bérszigorításokat kellene eltörölni, hanem a jelenlegi bürokratikus rendszert is egyszerűsíteni kell, hiszen most alig hoznak be a vállalkozók külföldről munkásokat, annyira bonyolult a módszer.

Az Európai Unión kívüli országokból érkezők ugyanis nehezen tudják kiváltani a munkavállaláshoz elengedhetetlen vízumot, a vállalkozónak bizonyítania kell, hogy az országban nem talált az illető az állásra megfelelő munkaerőt. „Ha egy vállalkozó úgy tudja működtetni a cégét, hogy ahhoz Vietnamból hoz be munkásokat, akkor ennek meg kell könnyíteni az útját” – vallja a szakember, aki szerint ezek a könnyítések akár csak ideiglenes jelleggel is bevezethetők, és amint stabilizálódik a munkaerőpiac, újra lehet szigorítani.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Minden országnak elsősorban a saját polgárainak érdekeit kell védenie, a saját állampolgárainak kell munkahelyet biztosítania, ám ha a kínált állások száma jóval meghaladja a keresletet, akkor a hiányt külföldről behozott munkaerővel is pótolni kell, hogy ne álljon le a gazdaság” – összegzett Édler András.

A kormány hajlandó lépni

A kormány pedig minden bizonnyal eleget fog tenni a magánvállalkozók kérésének – erről beszélt a napokban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter és Dan-Octav Paxino, a szaktárca államtitkára is.

„El kell tűnnie annak a törvényi előírásnak, ami szerint a külföldi munkavállalóknak meg kell kapniuk a bruttó átlagbért. Szó van erről a pénzügyminisztérium, illetve az igazságügyi és a külügyi tárca szintjén is. A döntés pedig május végéig megszületik” – nyilatkozta.

Dan-Octav Paxino államtitkár eközben egyik nyilatkozatában arra is kitért, hogy nincs akadálya az előírás „eltűntetésének”, mivel az Európai Unió többi tagállamában nincsenek hasonló megkötések, ezt a szabályt Románia alkotta meg.

Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

Diplomásoknak négyszeres átlagbér

A külföldiek bérezését a 2002/194-es számú sürgősségi kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a munkavállalás céljából Romániába érkezett külföldi állampolgároknak csak abban az esetben hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyét, ha felmutatják a munkaszerződésüket, amelyet nyilvántartásba vettek, és amiből kiderül, hogy teljes munkaidőben dolgoznak, és megkeresik legalább a bruttó átlagbért. A magasan képzett munkavállalók esetében a fizetésnek legalább a bruttó átlagbér négyszeresének kell lennie.