Bogdán Zsolt kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját a gyulafehérvári UNITER-gálán

Krónika 2018. május 07., 23:10

Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze érdemelte ki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) hétfő esti gyulafehérvári gáláján.

Bogdán Zsolt az Angyalok Amerikában című előadásban Fotó: www.huntheater.ro

A színművész az Angyalok Amerikában című kétestés előadásban, Roy M. Cohn szerepében nyújtott alakításáért kapta az UNITER-díjat.

{K2}

Egyébként a Victor Ioan Frunză rendezésében színre vitt előadás összesen négy jelöléssel büszkélkedett, de csak a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában aratott diadalt.

{K1}

Az 53 éves, csíkszeredai születésű Bogdán Zsolt – aki 1994 óta a kolozsvári magyar társulat tagja – nem először ünnepel UNITER-díjat: 2004-ben és 2011-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is megkapta a Doktor Faustus tragikus históriája, illetve a Suttogások és sikolyok című előadásban nyújtott alakításáért.

A hétfői gyulafehérvári gálán egyébként a legjobb női főszereplőnek Mariana Mihuţot (bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház), a legjobb férfi főszereplőnek Victor Rebengiucot (I. L. Caragiale Nemzeti Színház), a legjobb női mellékszereplőnek pedig Ada Luput (iași-i Vasile Alecsandri Nemzeti Színház) választotta a Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu és Alexa Visarion alkotta zsűri.

A legjobb rendezés díját Yuri Kordonsky érdemelte ki, aki a Temesvári Állami Német Színházban vitte színre a Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című előadást.

A temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház büszkélkedik a legjobb előadás díjával, amelyet Jon Fosse Rambuku című darabja érdemelt ki Mihai Măniuțiu rendezésében.