A tanügyminiszter menesztését szorgalmazza a kolozsvári BBTE vezetősége

Krónika 2018. május 07., 20:46

Valentin Popa tanügyminiszter menesztését kéri a kormányfőtől és a kormánytól a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége.

Valentin Popa oktatási miniszter Fotó: Edu.ro

A felsőoktatási intézmény hétfőn közzétett nyílt levelében leszögezte: a BBTE vezetősége nem lát párbeszédre alkalmas partnert Valentin Popa személyében. Az aláírók véleménye szerint az egyetem értékrendje és a romániai társadalommal szembeni vállalásai összeegyeztethetetlenek a miniszter értékrendjével.

A BBTE vezetősége felidézi, hogy miután a szaktárca lecsökkentette a 2018-2019-es tanévre előirányzott tandíjmentes helyeket az ország legrangosabb egyetemein, különböző módon – hivatalos és nyílt levelekben, japánsztrájkkal – próbálták elérni, hogy a minisztérium elálljon szándékától, sikertelenül.

„Következésképpen tartozunk azzal a romániai társadalomnak, hogy nyilvánosan kérjük a tanügyminiszter úr leváltását” –  összegeznek az Agerpres hírügynökség által idézett levél aláírói, akik szerint a tárca intézkedése hosszú távon rontja a romániai akadémiai szféra versenyképességét és közvetve negatív kihatással van az ország fejlődésére is.