Klaus Johannis ezúttal gazdasági érvek alapján követeli a miniszterelnök lemondását

Krónika , MTI 2018. május 07., 20:08

Klaus Johannis elnök hétfőn ismét Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását követelte, elégtelennek tartva a kormány gazdasági teljesítményét az idei első negyedévben.

Fotó: Presidency.ro

Johannis azt követően elemezte ki a kormány gazdasági teljesítményét, hogy a pénzügyminisztérium közzétette az állami költségvetés első negyedévi mérlegét. Megállapította, hogy a bevételek abszolút értékben ugyan nőttek, de jóval elmaradnak a tervezett szinttől. A kiadások ugyanakkor 22 százalékkal nőttek, ezért óriási nyomás nehezedik az államháztartásra.

Johannis szerint a szociáldemokrata kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kiigazítására, ezért Dăncilának sürgősen le kell mondania.

Az államfő úgy véli, a Szociáldemokrata Párt (PSD) „elzálogosítja az ország jövőjét” és képtelen rendet tartani a közpénzek terén. „Csaknem másfél éve kormányoz már a PSD, de nem látunk sem utakat, sem iskolákat, sem kórházakat” – mondta az elnök, aki szerint a nagyobbik kormánypárt „valójában elzálogosítja az ország jövőjét azzal, hogy növeli a fizetéseket és nyugdíjakat, míg a befektetéseket elhanyagolja.”

Johannis kijelentette: elégedetlenségre ad okot az állam pénzügyeinek alakulása. „Az állam pénzügyei teljes mértékben elégtelenül alakulnak. Dăncilă asszonynak sürgősen le kell mondania, hogy felelős és kompetens embereknek adja át a helyet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Dragnea és csapata nem talál semmiféle megoldást egy jó és hatékony kormányzásra” – hangoztatta az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

{K1}

Klaus Johannis először április 27-én jelentette be, hogy megvonja bizalmát Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartva őt tisztsége ellátására, és lemondásra szólítva fel. Az elnök akkor úgy vélekedett, hogy a kormányfő megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

Johannis akkor azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bukaresti kormány egy külpolitikai témájú titkos memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezése ügyében anélkül, hogy arról az államfővel egyeztetett volna, holott az alkotmány szerint a külpolitika irányítása az elnökre tartozik, a kérdést pedig a kormány is kényesnek tekintette, máskülönben nem titkosította volna az ügyben elfogadott memorandumot.

{K2}