Szilágyi N. Sándor kolozsvári nyelvész kapta a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíját

Hírösszefoglaló 2018. május 07., 18:46

Szilágyi N. Sándornak, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanárának adományozták 2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíját.

Fotó: Facebook/Szilágyi N. Sándor

Az ünnepi ülésen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János-életműdíjat és az Akadémiai Újságíró Díjat.

Az MTI beszámolója szerint a jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat Szilágyi N. Sándornak adományozták 2018-ban, aki az elismerést

kiemelkedő nyelvtudományi teljesítményének, iskolateremtő munkájának, valamint a társadalmi és etnikai konfliktusok csökkentését célzó nyelvészeti és társadalomtudományi munkásságának elismeréseként kapta, amellyel sokat tett és tesz a magyar tudomány és a társadalmi közjó szolgálatában

– hangsúlyozta a méltatás.

Az Akadémiai Aranyérmet Kiefer Ferenc, Széchenyi-díjas nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézet – Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa vehette át úttörő jelentőségű jelentéstani, mondattani, pragmatikai és morfológiai eredményei elismeréseként, a modern magyar grammatikai kutatások megalapozásáért, a magyar nyelvészet tartalmi és intézményi modernizációjának megszervezéséért, valamint a magyar nyelvtudománynak a nemzetközi nyelvészeti életbe való integrációjában játszott meghatározó szerepéért.

Kiefer Ferenc (balra) átveszi az Akadémiai Aranyérmet Lovász Lászlótól Fotó: MTI

Az életműdíjnak számító rangos kitüntetést az MTA Elnöksége évente egy akadémikusnak adományozza kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként. Tizenegy tudós vehette át kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Díjat.

Az Akadémiával való együttműködéséért, egyetemi és kutatóintézeti programok támogatásáért az MTA Vezetői Kollégiuma által adományozott Wahrmann Mór-érmet Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. ügyvezetője vehette át.

Akadémiai Újságírói Díjban részesült Katona Márta, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerkesztő-műsorvezetője a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenységéért.