Gyere haza program újratöltve Sepsiszentgyörgyön – a gázprobléma megoldásában bíznak

Bíró Blanka 2018. május 07., 14:30

Újra meghirdette a Gyere haza elnevezésű programját a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal.

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

A program szabályzatának értelmében

az önkormányzat a város Sugásfürdő felé vezető kijárata közelében 36 különálló, 300 négyzetméteres telket és háztervet biztosít díjmentesen a fiataloknak. A beépíthető, ingyen telkekre május 31-ig lehet pályázni, a telkek tíz év után megvásárolhatóak.

Sepsiszentgyörgy országos szinten is úttörőnek számított a képzett fiatalok hazacsábítása és az értelmiségiek otthontartása érdekében 2008-ban indított Gyere haza programmal, ami aztán 2010-ben a gazdasági válság, és a banki hitelezés körüli problémák miatt megtorpant, de most újra van érdeklődés iránta.

2008-ban közel kétszázan nyújtottak be igénylést ingyen telekre, ám szinte mindannyian visszaléptek, mert nem tudták teljesíteni a szigorú feltételeket, nem jutottak bankkölcsönhöz, nem tudták előteremteni a ház megépítéséhez az önrészt.

Azóta a feltételeken könnyítettek, így például a jelentkezéshez most már elég a 10 százalékos önrész felmutatása.

Eddig hét ház épült meg, ebből négyet az önkormányzat finanszírozott, szolgálati lakásként adták ki. Tóth Birtan Csaba alpolgármester lapunknak elmondta,

akadályt jelent, hogy az ingyenes telkekre még önrésszel sem sikerült bevezetni a gázt, bár folyamatosan egyeztetnek erről a gázvállalattal.

Így a már megépült házakban kénytelenek villanykazánnal fűteni. A most kérvényezőknek a szerződés megkötésétől számított három éven belül kell megépíteniük a házat, addig megoldódhat a gázvezetéssel kapcsolatos probléma.