Eckstein-Kovács Péter: Doina Cornea empatikus volt a magyarokkal

Balogh Levente 2018. május 07., 13:38

Doina Cornea kiállt a jó ügyek mellett, és a magyarokhoz is empatikusan viszonyult – jellemezte a Krónikának nyilatkozva a pénteken elhunyt kommunistaellenes személyiséget Eckstein-Kovács Péter kolozsvári jogász, volt RMDSZ-es kisebbségi miniszter.

Doina Cornea a kommunista diktatúra elszánt ellenfele volt Fotó: TVR

A jogász politikus felidézte, hogyan jelent meg először Doina Cornea a nyilvánosság előtt az 1989-es forradalom idején. „1989. december 21-én kijöttek az emberek a gyárakból, meg a bátrak, lásd a Főteret és azon túl, hogy nagyon helyesen leszámoljanak a kommunizmussal meg Ceauşescuval. Valamilyen pozitív dolgot is fel kellett mutatni.

Sokadmagával Haáz Sándor zenetanár, karnagy is felment a Tordai út és a Balassa utca sarkán fekvő szerény családi házhoz, amiben Doina Cornea lakott. Bekísérték a városba, és ünnepelték mint olyan valakit, aki megjelenítette a gyalázatos rendszer ellenzékét”

– emlékezett Eckstein.

Eckstein-Kovács Péter

Azt is elmondta, a posztkommunista rendszer, miként Tőkés Lászlót is, próbálta integrálni Doina Corneát. „Hát nem ment sem egyikkel, sem másikkal” – mutatott rá. „Doina Cornea olyan alkat volt, hogy nem törekedett még csak népszerűségre sem, nem hogy politikai babérokra. De a jó dolgok mellé odaállt, és

a magyarokkal való kapcsolatban a lehető legtermészetesebben, empatikus, normális volt, egy olyan időszakban, amit Kolozsváron Gheorghe Funar uralt, és Vásárhely fekete márciusa határozta meg a közhangulatot”

– ecsetelte a volt miniszter a magyarokhoz való viszonyát.

„Többször volt alkalmam tanácskozni, beszélgetni vele, de a legerősebb emlékem a New-York/Continental szálloda erkélyéről történt közös szereplésünk volt, ahol a tekintélyes számú hallgatóságot arra kértük románul és magyarul, hogy ne hagyjuk ellopni azt, amit kínkeservesen elértünk a szabadság ügyében” – idézte fel Doina Cornea személyiségét és hozzá fűződő viszonyát Eckstein-Kovács Péter.

Doina Corneát hétfő délután helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

{K1}

{K2}