Bálint Eszter 2018. május 06., 22:59

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

A címeket kronológiai sorrendben listáztuk, március végétől napjainkig. És bár a legutóbbi, az Erdély és Moldva között kapcsolatot teremteni hivatott sztrádáról szóló hír első ránézésre kakukktojásnak minősül, ne feledjük, a bejelentés nem feltétlenül minősül jó hírnek. Nemcsak azért kezeljük fenntartással, mert egy május végi időpontot jelöl meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló versenytárgyalás esetleges kiírására, és nem is azért, mert láttunk elkészült, majd sokszor jó sok pénzből aktualizált megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyekből aztán egy milliméternyi aszfaltszőnyeg sem lett.

A legfőbb gond az, hogy egy B tervről beszélünk a két országrész összekötésére úgy, hogy az A tervről lemondani látszik a jelenleg hatalmon levő szociálliberális kormány, holott évek óta várunk a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő,  így a Székelyföld nagy részét is érintő sztrádára.

Még mielőtt valaki azzal vádolná meg a Krónika szerkesztőit, hogy csak a pohár üres felét látják, máris leszögeznénk, hogy a pohár konkrétan üres: idén egyetlen kilométernyi autópályát sem adtak át a forgalomnak. Eközben még át sem adott szakaszokon máris javítási munkálatok zajlanak, és még mielőtt mindent az építési munkálatokat végző cégekre fognának, azt sem árt megjegyezni, hogy a kormány is sok esetben csak hárít, és a vállalkozókra mutogat, miközben a kisajátítások sem haladnak a várt ütemben.

Hasonló rendellenességekre hívta fel újfent a figyelmet a hétvégén a közúti beruházásokat nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület is, amikor rámutatott, hogy csak totojáznak a Szászsebes és Torda közötti autópálya építői. Azt is megjegyezték azonban, hogy nem minden a kivitelező felelőssége, egyes helyeken ugyanis még az építkezéshez szükséges kisajátításokat sem hajtották maradéktalanul végre. „Minden halogatás nem más, mint az állami költségvetés, a vissza nem térítendő európai források és a minél gyorsabban közlekedni akaró autósok semmibevétele” – fogalmaz az egyesület közleménye.

És ezúttal sem lehet velük nem egyetérteni. Hiszen amíg – mint az egyik fent idézett cím is utal rá – úttalan utakon vagyunk kénytelenek közlekedni, még – bár alig várjuk, hogy végre hasonlóról számoljunk be – egy néhány kilométernyi autópálya átadásáról szóló hír sem lesz pozitív. És ne feledjük: az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződést még 2004-ben aláírták, és 2012 decemberében át kellett volna adni a forgalomnak, ám a 415 kilométerből 2018-ban is még csak 52 kilométeren közlekedhetünk.