Hétfőn figyelmeztető sztrájk az egészségügyben – Nagyváradon a mentőautón írták meg a felmondást

Kőrössy Andrea 2018. május 06., 18:17

Miközben hétfőn a Sanitas figyelmeztető sztrájkot, az Egészségügyi szolidaritás pedig támogató tiltakozást tart, Nagyváradon kis híján a sürgősségi ellátás lebénulásához vezetett az egészségügyi bérmizéria.

Archív Fotó: Gligor Róbert László

A meghirdetett akciónaptárnak megfelelően hétfő délelőtt kétórás figyelmeztető sztrájkot tart az egészségügyi alkalmazottak többségét tömörítő Sanitas szakszervezet, amelynek tájékoztatása szerint összegyűjtötték az ehhez szükséges 50 ezer aláírást. Iulian Pope, az érdekvédelmi tömörülés alelnöke az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta:

a 9 és 11 óra között sorra kerülő megmozdulás során a kórházakban az alkalmazottak egyharmada fogja lefedni a szükséges tevékenységet.

A Sanitas ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, amennyiben a kormány konkrét megoldásokat javasol az egységes bértörvény okozta anomália megoldására, ellenkező esetben tartják magukat ígéreteikhez, és pénteken általános munkabeszüntetést robbantanak ki.

Az Egészségügyi szolidaritás szakszervezet eközben bejelentette, hogy hétfőn, a Sanitas akciójával párhuzamosan figyelmeztető „román tiltakozást” tartanak a kórházakban, így szolidarizálnak az új pótlékszabályozás miatt bércsökkenéssel sújtott alkalmazottakkal. A szakszervezet közleménye szerint

az akció során a kórházakban ügyeletes beosztottak japánsztrájkolnak, ezt fehér karszalaggal jelzik, a munkaidőn kívül levő alkalmazottak pedig „tüntetőviseletben” az intézmények elé vonulnak, és kétórás tiltakozást tartanak.

Az Egészségügyi szolidaritás eközben folytatja az általános sztrájk kirobbantásához szükséges aláírások gyűjtését, tájékoztatásuk szerint eddig a tömörülés tagjainak 23 százaléka támogatja az akciót.

Az ügyben kedden további fejlemények várhatóak, Viorica Dăncilă kormányfő ugyanis Sorina Pintea egészségügyi, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel közösen újabb tárgyalásra hívta a szakszervezeti vezetőket. A találkozó 10 órakor kezdődik, a miniszterelnök pedig múlt héten azt ígérte, mindenképpen megoldást találnak az alkalmazottak óta hetek óta hangoztatott problémákra.

A mentőautón írták meg felmondásukat

Nagyváradon eközben „szintet lépett” az egészségügyben kialakult béranomália okozta felháborodás:

hét végén egy ideig fennállt annak a veszélye, hogy a megyeszékhely sürgősségi ellátás nélkül marad,

ennek elkerülése érdekében Ilie Bolojan polgármester is kénytelen volt közbelépni. Pénteken a megyei kórház sürgősségi osztálya és a rohammentő-szolgálat (SMURD) alkalmazottainak mintegy 80 százaléka – köztük dr. Hadrian Borcea osztályvezető főorvos – az intézmény épülete előtt vonult, ahol a mentőautókon megírták felmondásukat.

A szakembereknél azután telt be a pohár, hogy a helyi önkormányzat csütörtöki ülésén

megszavazták az orvosoknak járó pótlék 60 százalékkal, illetve az asszisztenseknek járó többletjuttatás 25 százalékkal történő csökkentését.

A katasztrófával felérő tömeges felmondást végül – ideiglenesen legalábbis – úgy sikerült elkerülni, hogy szombaton Ilie Bolojan polgármester tárgyalni hívta Hadrian Borceát, akinek azt ígérte: az áprilisi, május közepén kiadandó béreket a megyei kórház saját költségvetéséből egészítik ki.

„Borcea úr nem tudta, hogy a helyi önkormányzat által megszavazott határozat előírja, hogy a bércsökkentést egy speciális, külön erre a célra éppen most létrehozott alapból pótolják” – nyilatkozta a városvezető az Ebihoreanul.ro hírportálnak. A határozat egyébként nem elérhető a nagyváradi városháza honlapján.

A kormányra vár Bolojan

Azt viszont Bolojan is elismerte, hogy ez a megoldás csak egy hónapig érvényes, és közben abban reménykedik, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel holnap sorra kerülő tárgyaláson a kormánynak sikerül megoldást találnia. „Amennyiben a kormány módosít valamit, visszavonjuk a határozatot, és alkalmazzuk az országos szinten érvényes előírásokat. Ha azonban a kabinet nem módosít, vagy a helyi hatóságokra bízza a megoldást, szakmai csoportot hozunk létre, és a hónap utolsó rendes ülésén újabb tervezetet fogadunk el” – fogalmazott az elöljáró. A találkozó után Hadrian Borcea azt nyilatkozta: valóban azt az ígéretet kapta, hogy az áprilisi fizetése senkinek nem lesz kisebb, mint a februári. Az alkalmazottak ennek nyomán lemondtak a kollektív felmondásról.