A szaktárca is vizsgálja, miért úszik szemétben Arad és környéke

Kőrössy Andrea 2018. május 06., 15:59

A környezetvédelmi minisztérium ellenőrző testülete és a Környezetvédelmi Őrség is Aradon vizsgálódik a hétfői nap folyamán annak nyomán, hogy a hulladékszállítással megbízott vállalat, a Retim az elmúlt hetekben nem végezte megfelelően munkáját.

Fotó: Aradi Hírek

Az ellenőrző akciót a környezetvédelmi tárcát vezető Graţiela Gavrilescu rendelte el – írja a Mediafax hírügynökség. A miniszter pénteken, az Arad megyei prefektúra által szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ellenőrző testület és az őrség szakemberei a megyeszékhelyen és más településeken is vizsgálódni fognak.

Gavrilescu élesen bírálta a helyi hatóságokat, mivel szerinte nem a Retim „az egyetlen, amely hibázott”, úgy vélte, az önkormányzat nem koordinálta megfelelően a hulladékszállítási tevékenységet.

A tárcavezető szerint ugyanakkor az Arad megyei hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesülete (ADID) sem végezte megfelelően feladatait, nem ellenőrizte hatékonyan a szemétszállító céget, amely emiatt „azt gondolta, így is lehet, hiszen senki nem néz a körmére”. Graţiela Gavrilescu hangsúlyozta: Aradot beteríti a hulladék, a legnagyobb veszélynek pedig maguk a lakosok vannak kitéve, hiszen az utcán heverő szemét – amit például az iskolák környékéről sem szállítottak el – rendkívül fertőzésveszélyes.

Útban errefelé a temesvári repülőtérről több helyiségben is fényképeket készítettünk, így bizonyítékunk van arra, hogy a szemetet nem szállították el”

– tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető arról is beszámolt: határidőket szabtak, így hétfőn a Retim vezetőinek meg kell jelenniük a Környezetvédelmi Ügynökségnél, hogy a vállalat megkapja a szükséges engedélyeket, szerdáig ugyanakkor a szemétszállítónak át kell vennie az Arad megyei önkormányzat tulajdonában levő kilenc szemétszállító autót, amelyeket azonnal munkába kell állítaniuk a háztartási hulladék összegyűjtése érdekében. „Nem is akarom számba venni azt a lehetőséget, hogy nem tartják be a határidőket” – fogalmazott Gavrilescu.

Aradon április közepén kezdődtek a szemétproblémák, amikor a Retim vállalatot az önkormányzat által lebonyolított licit nyomán megbízták a szemétszállítással,

a cég azonban nem tartotta be a szerződésbe foglalt határidőket, így a hulladék egyre nagyobb mennyiségben kezdett felgyűlni.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók nyomán számos hatóság vizsgálódott az ügyben, a Retim pedig több bírságot is kapott a Környezetvédelmi Ügynökségtől, a közegészségügyi igazgatóságtól és a helyi rendőrségtől – eddig összesen több mint 300 ezer lej értékben. Noha számos helyi és megyei hatóság, valamint intézmény közbeavatkozott az ügyben, továbbra sem teljesen világos az egyre aggasztóbb helyzet oka, a Retim nem adott magyarázatot a késlekedésre.