Átverés volt a Carmen Dan lakásában talált lehallgatókészülék ügye

Balogh Levente 2018. május 06., 15:41

Átverésnek bizonyult a Carmen Dan belügyminiszter lakásában tavaly novemberben talált lehallgató-készülék ügye, így az ügyészség vádemelés nélkül lezárta az ügyet – derült ki szombaton.

Carmen Dan Fotó: Facebook

Az Adevărul beszámolója szerint

a mikrofont éppen azok a volt hírszerző tisztek rejtették el a belügyminiszter lakásában, akiket azért hívtak ki, hogy ellenőrizzék, nincs-e bepoloskázva.

Mint kiderült, az egyik volt hírszerző tiszttel, Mihai Bercaruval Carmen Dan a húgán, Simona Cristian Stanon keresztül került kapcsolatba 2017-ben. Bercaru Dan húga és egy közös ismerősük, Marian Creţu társaságában már korábban is ellenőrizte Carmen Dan akkori lakását, és akkor nem talált lehallgató eszközt.

A miniszter azonban tavaly novemberben új lakásba költözött. Bár jogosult lett volna arra, hogy az erre szakosodott állami intézményeinek szolgáltatásait vegye igénybe a lakás leellenőrzésére, úgy döntött, nem használja ki magáncélra őket, ezért ismét a húgához fordult, aki ismét Bercaruhoz fordult. Ez egy másik volt hírszerző tiszt, Cătălin Coman társaságában november 29-én látogatott el az új lakásba, ahova a miniszter húga engedte be a két volt hírszerzőt.

Az átvizsgálás közben Coman egyszer csak egy mikrofont mutatott be Dan húgának, azt állítva, azt éppen akkor találta az egyik konnetktorba rejtve.

Simona Cristian Stan azonnal értesítette a nővérét, aki feljelentést tett, majd a média nyilvánossága előtt is bejelentést tett az incidensről.

A rendőrség és az ügyészség nagy erőkkel kezdett nyomozni az ügyben, és végül a lehallgató készülékhez tartozó telefon SIM-kártyáján keresztül jutottak el Bercaruig és Comanig. Ekkor derült ki, hogy nem megtalálták az egyébként működésképtelen, egy magánnyomozó iroda vezetőjétől kölcsönkért mikrofont, hanem ők maguk helyezték el.

Tettük pontos indítéka nem ismert,

ugyanakkor az ügyet ismerő források szerint a két volt hírszerző – esetleg valaki, aki mögöttük áll – így próbált jó pontokat szerezni a miniszternél. Mivel ez nem minősül bűncselekménynek, az ügyészség lezárta az ügyet.