Adománygyűjtés izlandi gleccsersízéssel: kolozsvári sportolók beteg gyerekek táboroztatását segítik

Bede Laura 2018. május 06., 13:42

Európa egyik legnagyobb gleccserét, az izlandi Vatnajökullt szeretné átszelni sílécen Szénási Zoltán és Katona Alpár a május 12-én kezdődő Yuppi Slide akció keretében.

A kolozsvári férfiak Európa egyik legnagyobb gleccserét szeretnék átszelni Fotó: Archív

Jótékonysági céllal szeretné átszelni Európa egyik legnagyobb gleccserét, az Izland szigetén található Vatnajökullt Szénási Zoltán és Katona Alpár, a Rupicapra hegyi sportok egyesületének tagjai. A kolozsvári férfiak a beteg gyerekek táboroztatását támogató Yuppi Slide akció keretében május 12-én indulnak Reykjavíkba, Izland fővárosába.

„Amikor megérkezünk Izlandra, akkor kezdődik az igazi kaland.

Egyelőre kérdéses, hogyan jutunk fel a gleccser tetejére, mivel a hóból kialakult jégtömeg állandó mozgásban van. Mi csak internetről, illetve különböző blogokról összeszedett információkkal rendelkezünk, de a helyszínen kell szembesülünk azzal, hogy a leírások tükrözik-e a valóságot”

– mondta el a Krónika megkeresésére Szénási Zoltán. Hozzátette, a projektben ezúttal csak ketten vesznek részt, és a körülbelül 250 kilométeres távolságot önerőből, külső segítség nélkül teszik meg sílécen. A táborozáshoz szükséges felszerelést, ruházatot, ételt, italt pedig szánon húzzák maguk után.

„Télen igyekeztünk minél többet síléccel túrázni, és ez sikerült is, a szánokat sajnos csak nemrég kaptunk meg, ezért csak egyszer volt alkalmunk kipróbálni” – részletezte a sportoló. Hozzátette, május 14-én szeretnék elérni a gleccsert, és terveik szerint legkésőbb 25-én befejezik a túrát, illetve másnapra hazaérnek.

Szénási Zoltán kifejtette, a Rupicapra Facebook-oldalán folyamatosan közzéteszik majd a túrával kapcsolatos információkat, illetve mindig megosztják a linket, amelyre kattintva lehet pénzt utalni a Yuppi tábor részére. Ha bizonyos helyszíneken nem lesz telefon- és internetjel, akkor a Rupicaprasocial.org honlapon is lehet adományozni.

A projekt kezdeményezői idén 45 ezer lejt szeretnének összegyűjteni.

Legutóbbi, Yuppi Ride nevű akciójuk során több mint 40 ezer lejt gyűjtöttek össze: tavaly augusztusban a Yuppi táborok helyszínéről, a Maros megyei Mezősályiról öt országon áthaladva 1800 kilométert kerékpároztak, majd miután megérkeztek a franciaországi Chamonix-ba, megmászták Nyugat-Európa legmagasabb hegyét, a 4809 méteres a Mont Blanc-ot.