Elismerték a töretlen munkát: Áder János által adományozott kitüntetéseket adtak át Kolozsváron

Kőrössy Andrea 2018. május 05., 11:59

Egyházi, politikai, kulturális és ifjúsági projekteket felválló, a közösségért és az intézményrendszerek kiépítéséért sokat tevékenykedő erdélyieknek adtak át magyar állami kitüntetéseket Kolozsváron.

Zákonyi Botond nagykövet és a kitüntetettek: Markó Hajnal, Csendes Lajos, Lucian Nastasă-Kovács és Rezi Elek Fotó: Horváth László

A közösségépítés, az intézményfejlesztés és a román–magyar kapcsolatok ápolása jegyében adtak át magyar állami kitüntetéseket pénteken délután Kolozsváron. A kolozsvári főkonzulátusnak az Agapé szálló rendezvénytermében tartott ünnepségén Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete

a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét nyújtotta át Rezi Eleknek, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet jelenlegi rektorhelyettesének, volt rektorának, Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta, Csendes Lajos, Koltó község polgármestere Magyar Érdemkeresztben részesült, míg Markó Hajnal, a nagybányai Teleki Magyar Ház programszervezőjének a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta Áder János köztársasági elnök.

„Rezi Elek nem kispályás”

Kovács Sándor, a teológiai intézet professzora, Rezi Elek egykori tanítványa laudációjában úgy fogalmazott: a kitüntetett „nem kispályás", ha beáll egy csapatba, nemcsak a 90 percet játssza végig, hanem a hosszabbításra is marad energiája. Rámutatott: a korábban szerkesztőként és jegyzőként is tevékenykedő Rezi Elek, aki több mint 100 tanulmány és 10 könyv szerzője, hitt és hisz abban, hogy az unitárius közösség várát nemzedékről nemzedékre fell kell építeni. Kovács Sándor hangsúlyozta:

az, hogy létezhet Romániában magyar nyelvű protestáns lelkészképzés, nagyrészt Rezi Eleknek köszönhető, akinek 10 éves rektori szolgálatára „úgy fognak emlékezni, mint a megújulás esztendeire”.

Elismerés a magyar–román kapcsolatok ápolásáért

A Lucian Nastasă-Kovácsot méltató laudációjában Csucsuja István történész, egyetemi tanár azt emelte ki: a múzeumigazgató mindig fennkölt eszméket és gondolatokat vallott az „országaink közötti" intézményes kapcsolatok vonatkozásában. A méltató hangsúlyozta: a többek között Budapesten, Párizsban és Tel-Avivban oktatott Nastasă-Kovács mindig is az egyenlőség és az esélyegyenlőség szószólója volt. Múzeumigazgatóként arra törekedett, hogy kiszűrje a politikai behatást, ennek jegyében felvállalta az évtizedek óta a raktárban porosodó tárlati anyagok felleltározását és kiállítását, a Bánffy-palotában működő intézményt pedig „ténylegesen a kulturális megnyilatkozások helyszínévé tette".

A magyar állami kitüntetés átvétele után Lucian Nastasă-Kovács románul mondott köszönetet, és mint hangsúlyozta: mindig is nagyszerűen érezte magát a „magyar családban”, amelyben biztonságra lelt.

„Arra kell törekednünk, hogy összehozzuk a jó dolgokat” – fogalmazott a múzeumigazgató, aki arra is kitért, hogy a kolozsvári főkonzulátus anyagi és más jellegű támogatása nélkül számos projekt nem valósulhatott volna meg az általa vezetett intézményben. Nastasă-Kovács egyúttal „különleges kiállításra" hívta a jelenlevőket: május 16-án Árkossy István Kolozsváron született festőművész, grafikus alkotásaiból nyílik tárlat a múzeumban.

Fotó: Horváth László

Uralkodás helyett szolgálat

A Csendes Lajos koltói polgármestert méltató Varga Károly nyugalmazott református lelkész úgy fogalmazott: az elöljáró – akinek ez immár a harmadik mandátuma – megbizatását nem uralkodásnak, hanem szolgálatnak tekinti az építő- és a közösségszervező munkában is. A laudációban a teljesség igénye nélkül megemlítette, hogy

a polgármesternek köszönhető a Máramaros megyei község művelődési házának megújulása, illetve folyamatban van a Teleki-kastély és környéke restaurálása.

Varga Károly arra is kitért: a polgármester mindig is a községben élő magyar, román és roma közösség közötti harmónia megteremtésére törekedett, komoly felzárkóztató munkát folytatott és folytat. Rövid köszönetnyilvánításában Csendes Lajos hangsúlyozta: a magyar állami kitüntetés „még többre kötelez".

Nagybányán nagyot mertek álmodni

Markó Hajnal „igazi pionírja a nagybányai ifjúsági és kulturális életnek és a romániai magyar cserkészprogramnak" – fogalmazott laudációjában Bálint Lajos Lóránt, a Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) elnöke. Mint kifejtette: a kitüntetett több mint 25 éve vezeti a nagybányai cserkészcsapatot, ezalatt több száz fiatallal szerettette meg a tevékenységet.

A Teleki Magyar Házból ugyanakkor kitartással, merészséggel, rengeteg munkával élettel teli kulturális központot varázsolt,

ahol minden korosztály megtalálja a kedvére való elfoglaltságot. „Kollegáinak azt tanította meg, hogy merjenek nagyot álmodni" – fogalmazott a cserkészszövetség elnöke.