Az apák kerülnek középpontba a születés hetén Kolozsváron

Krónika 2018. május 05., 10:58

Hazai és külföldi szakemberek előadásai, kötetlen beszélgetések, családi majális, workshopok – gazdag programot kínál a babát váró és gyermekes családok számára a születés hete Kolozsváron.

Fotó: Pixabay.com

 Az Életfa Családsegítő Egyesület által május 6–12. között szervezett rendezvénynek az egyesület székháza (Bdul 21. Decembrie 1989/Magyar u. 78 sz.), valamint a Reményik Sándor-galéria (B-dul 21. Decembrie 1989/Kossuth Lajos utca 1. sz.) ad otthont – olvasható a szervezők lapunkhhoz eljuttatott közleményében.

Az apák tematika köré épülő eseményén szó lesz az apás szülésekről, a férfiak helyéről a babavárás idején, illetve a gyermeknevelésben betöltött szerepükről.

A kolozsvári programsorozat vasárnap délben családi majálissal veszi kezdetét az Életfa udvarán, 16 órától pedig Léder László budapesti pszichológus Egy kis apaforradalom, avagy hogyan csempésszük vissza az apákat a családba címmel tart előadást. Hétfőn, kedden és csütörtökön műhelyfoglalkozásokra várják az érdeklődőket a következő témákban: LoveYourBelly, kangatraining, mozgásfejlesztő mondókás babatorna, szoptatástámogatás, apák a szülőszobában – kötetlen beszélgetés apákkal.

Szerdán budapesti szakemberek osztják meg tapasztalataikat a Reményik Sándor galériában.

16 órától Kondor Kata bába Az anyák kompetenciája című előadásában arról beszél, hogy hogyan hatott a nőkre a szülés medikalizálása (a medikalizáció megmutatja, hogy az egészségi állapottal való foglalkozás, az egészség ápolása hogyan épül be a mindennapi tevékenységbe). 17 órakor dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos Szülésindulás, szülésindítás címmel a szülés megindulásának rejtelmeire világít rá: arra keresi a választ, hogy van-e okunk beavatkozni a folyamatba. 18 órától dr. Varga Katalin PhD. DSc. egyetemi tanár, az MTA doktora az oxitocin-rendszer titkairól beszél szülőknek és szakembereknek. A legújabb kutatási eredmények fényében szeretethormonunk működése, születésünk módja áll a szülő-gyermek kapcsolat, illetve a család kötődési folyamatainak hátterében.

Csütörtökön 17:30-tól dr. Iuga Dragoş kolozsvári szülész-nőgyógyász szakorvos Apák és szerepük a várandósság és szülés idején című előadásában osztja meg tapasztalatait az apás szülésekről. Május 12-én pedig Várfalvára és Torockóra szerveznek családos kirándulást. Bővebb információkat a Születés hete Kolozsvár Facebook-oldalon találhatnak az érdeklődők. A rendezvény minden programpontja ingyenes.