Dragnea: a PSD nem szól bele a Román Nemzeti Bank irányításába, az inflációt „külső tényezők” okozzák

Hírösszefoglaló 2018. május 04., 12:48

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem törekszik a Román Nemzeti Bank irányításának megszerzésére – nyilatkozta Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

Fotó: Bankingnews.ro

A képviselőház elnöke az Agerpres szerint nagyon jó tárgyalásnak nevezte a Mugur Isărescuval, a BNR kormányzójával, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel való beszélgetést.

Dragnea hozzátette, a tárgyalásra több levél váltását követően került sor, és nincs szükség magas szintű közvetítésre, ugyanis nincs konfliktus a kormány és a BNR között. „Egy elég komoly, háromórás beszélgetés volt a makrogazdasági helyzetünkről.

Ami a legfontosabb: megegyeztünk abban, hogy az infláció emelkedéséért külső eredetű tényezők felelnek (...), a kormánytól vagy a BNR-től függetlenül – a gázárak, a kőolaj, az energia jelentősen hozzájárul az infláció növekedéséhez, és ezeket nem a kormány vagy a BNR befolyásolja.

Semmilyen jel nem utal arra, hogy Románia krízisben vagy krízis közeli állapotban lenne, vagy instabilitásról lehetne beszélni” – nyilatkozta Dragnea, aki arról is beszélt, hogy a PSD nem törekszik a bank irányításának megszerzésére, és Isărescu urat teljes támogatásáról biztosította.

A PSD elnöke bejelentette, hogy a kormány és a bank vezetősége a következőkben sokkal szorosabban fog együttműködni, mi több a kormány minden fontos intézkedés bevezetése előtt konzultálni fog a bank szakértőivel ezek várható hatásáról.

{K1}