Kiss Judit 2018. május 04., 14:19

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Így van ez már hosszú évtizedek óta: keréktörő kátyúk éktelenkednek a berepedezett aszfalton. Jelenleg a közlekedési minisztériumhoz tartozó, autópályákért és közutakért felelős társaság hatáskörébe tartozna, hogy megjavítsa a Sepsibükszádot Bálványoson át Torjával összekötő utat, azonban az illetékesek fittyet hánynak arra, hogy végre járhatóvá tegyék.

Úgy tűnik, az Európa-szerte akár egyenként is ritkaságnak számító természeti csodák – a kifogyhatatlan gyógyforrások, borvizek, mofetták, a kialudt vulkáni kráterben pihenő varázslatos szépségű tó, a Mohos-tőzegláp, a Büdös-barlang, a gyönyörű vidék, valamint a 12. században emelt vár romja – együttesen sem érdemlik meg, hogy bár tűrhetően járható utak vezessenek oda.

A bálványosinál sokkal szerényebb természeti, és az épített örökséghez tartozó látványosságokat tüntetnek ki Európa-szerte százszor nagyobb figyelemmel állami pénzből, gondosan védik, óvják még a környezetüket is, az átlagosnál jobban karban tartják az odavezető utakat és méltó módon kezelik egyrészt turistalátványosságként, másrészt továbbadandó kincsként.

De nem kell messzire menni, vegyünk találomra romániai vendégcsalogató célpontokat. Például Moldva egyik fontos történelmi nevezetessége, a neamţi középkori vár és környéke, valamint az odavezető utak európai mércével mérve is kitűnő állapotban várják a látogatókat, nem is beszélve a méltán híres bukovinai kolostorokról. A Bálványoshoz és a Szent Anna-tóhoz vezető utak azonban nem részesülnek abban a kegyben, hogy felújítsák őket.

A Kovászna megyei önkormányzat azt panaszolja, a fejlesztési minisztériumnál is folyamatosan lobbiznak, hogy vegyék fel az útszakaszt a fejlesztési stratégia prioritásai közé, hiszen nem megyei, hanem országos érdekeltségű az idegenforgalom miatt, de csak ígérgetés a válasz, hiszen a szaktárca az – egyelőre jobbára képzeletbeli – autópályákra összpontosít. Úgyhogy amíg valami isteni csoda nem történik, áldatlan állapotokkal maradunk: elsőrangú, de képzeletbeli autópályákkal, valóságos, de járhatatlan utakkal és méltatlanul kezelt természeti kincsekkel.