Kezdődik Székelyföld színházi szemléje: Európa-szerte mérvadó előadások a szentgyörgyi Reflex fesztiválon

Krónika 2018. május 04., 11:00

Kezdődik a Reflex4 Nemzetközi Színházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön, a pénteken rajtoló kéthetes szemle hagyományos színházi formákat és útkereső kísérletezést egyaránt felvillantó előadásokat sorakoztat fel.

Fotó: Facebook/Reflex International Theatre Festival

Magas színvonalú, tradicionális szemléletű előadások és a klasszikus dramaturgián túllépő útkereső produkciók is szerepelnek a pénteken kezdődő Reflex4 Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A két hétig tartó sepsiszentgyörgyi szemle a zene mint ősi művészeti elem köré szerveződik,

ezért is kezdődik a rendezvénysorozat a spanyol Juan Manuel Fernández Montoya Farruquito Improvisao című flamenco-előadásával. A flamencotáncok egyik világhírű képviselőjének produkcióját a London Royal Festival Hallban mutatták be, a művész világ körüli útra indult Madridba, Barcelonába, Franciaországba és Japánba. Kelet-Európában most először lép fel Farruquito, akinek családjában a flamenco generációs örökségnek számít.

Amint a fesztivál honlapján olvasható, a Reflex eddigi kiadásaiban is fontos szempont volt, hogy a szervezők önazonos, értékcentrikus fesztivált hozzanak létre, amely a régió egyedülálló és meghatározó fontosságú kulturális jelenségének számít:

találkoztatja Székelyföld nézőközönségét Európa-szerte fontos és mérvadó előadásokkal.

A negyedik kiadás olyan alkotásokra koncentrál, amelyek túllépnek az etnikai, nemzeti, szociális és politikai szférákon – írták a szervezők. A szemlén többek közt a lengyel Song of the Goat színház Songs of Lear című drámai eseményére, a She She Pop Európa-szerte ismert és elismert német performanszcsoport előadására, a Piatra Neamț-i Ifjúsági Színház Wolfgang című, Radu Afrim rendezte előadására várják a közönséget. A Wolfgang Natasha Kampusch, a pincében nyolc éven keresztül fogva tartott lány igaz története, az előadásban a rendező a bezártságról, az emberi törékenységről és kiszolgáltatottságról fogalmazza meg gondolatait.

A szemlén látható lesz többek közt a szentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című előadása Bocsárdi László rendezében, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rosmersholm című produkciója. Az Andriy Zholdak rendezte előadást a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában tartják, a sepsiszentgyörgyi nézőket buszokkal szállítják a helyszínre. Bővebb információk a fesztivál programjáról és az előadásokról a www.reflexfest.ro honlapon találhatóak.