Dragnea biztos benne, hogy „még ebben az életben” hatályba lépnek az igazságügyi módosítások

Hírösszefoglaló 2018. május 04., 09:28

 Liviu Dragnea képviselőházi elnök biztos benne, hogy „még ebben az életben” hatályba lépnek az igazságügyi törvények, amelyek fontos lépést jelentenek majd az igazságügy megreformálásában.

Liviu Dragnea (archív) Fotó: PSD

„Teljesen biztos vagyok benne, hogy még ebben az életben hatályba lépnek ezek a törvények és fontos lépést jelentenek majd az igazságügy megreformálásában, amely szükséges és elvárt” – nyilatkozta Dragnea, miután Klaus Johannis államelnök bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel és a Velencei Bizottsághoz fordul az igazságügyi törvények kapcsán.

{K1}

„Nem fogom megszidni (az államelnököt - sz.m.), mert

nem szeretném, ha történne velem valami a Cotroceni-palotában való látogatásomkor.

Én azt figyeltem meg, hogy nagy a rémület a törvény bizonyos előírásai miatt, és valószínű, azok befolyásolták az elnököt, hogy késleltesse a törvények hatályba lépését, akik félnek. Úgy értettem, hogy alkotmányossági kifogást emelt, miután az alkotmánybíróság a törvényeket összességében alkotmányosnak ítélte. Meglátjuk, mit döntenek. Ami egy kicsit, csak egy kicsit túlzásnak tűnt, hogy az elnök megengedte magának, hogy javasolja a testületnek, ne most döntsenek és még várjanak ezzel. Szerintem ez nem jó hozzáállás. Ez enyhe túlzás” – tette hozzá az Agerpres szerint Dragnea.

Szerdán Klaus Johannis államelnök bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel az igazságügyi törvények módosításának teljes javaslatcsomagja ellen és a Velencei Bizottsághoz fordul. Johannis kifejtette, jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg a jogállamiság és a demokratikus állam ismérveinek, holott ezt Románia alkotmányának első cikkelye előírja. Másrészt a független igazságszolgáltatást óhajtó román állampolgárok elvárásainak sem felel meg a törvénytervezet, tette hozzá az államfő.

„Mindezek alapján úgy döntöttem, hogy a teljes javaslatcsomagot visszaküldöm az alkotmánybírósághoz, és párhuzamosan a Velencei Bizottsághoz fordulok. Felhívást intézek az alkotmánybírósághoz, hogy ne siessen, hanem működjön együtt az európai szervvel, amely közel 30 éve hozzájárul egy közös európai alkotmányos örökség kidolgozásához” – mondta Johannis.