Végrehajtói végzés a 212-es űrlap: hatékony eljárás az önadózás, csalni nem érdemes

Bíró Blanka 2018. május 03., 14:06

Könnyebb lett a végrehajtás: a 212-es adóbevallási űrlapot kitöltőkhöz immár felszólítás nélkül érkezhet az adóellenőr.

Az adóhatóság gyorsabban behajthatja az adóhátralékokat, hiszen a 212-es adóbevallási formanyomtatvány egyúttal végrehajtói végzés is – figyelmeztetnek a gazdasági szakértők. A jogszabályi módosítások nyomán ugyanis az adóbevallás a befizetés határideje után automatikusan végrehajtói végzésként érvényesíthető, az Országos Adóhatóság (ANAF) illetékesei ez alapján adják ki az adózási döntést, és különösebb előzetes értesítés nélkül kezdeményezhetik a végrehajtást.

Debreczeni János sepsiszentgyörgyi adószakértő a Krónika megkeresésére felidézte, eddig úgy működött a rendszer, hogy ha az adóhivatal hátralékot állapított meg, kihozott egy adózási végzést, az alapján kezdődött a lefoglalás.

A 212-es egységes adóbevallási formanyomtatvány bevezetésével viszont ezt a lépést megspórolják, és az űrlap alapján azonnal lefoglalhatnak.

„Ez így sokkal egyszerűbb és operatívabb. A nyugati országokban hasonlóképpen működik. A végzést sok esetben késve állították ki, az adófizető már nem is tudta, mire vonatkozik, mit mulasztott el befizetni” – részletezte az adószakértő.

Szerinte az önadózás hatékony eljárás, hiszen mindenki maga állapítja meg, mennyit kell adóznia, azt a 212-es űrlap kitöltésével vállalja, és ha határidőre nem fizeti be, akkor azonnal, az űrlap alapján végrehajtható.

Az adatok a március 15-ei határidőig folyamatosan módosíthatók, aktualizálhatók. Debreczeni egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az önadózás nem azt jelenti, hogy kevesebb jövedelmet lehet bevallani, hiszen azt folyamatosan ellenőrzik. Az adóellenőröknek ki sem kell mozdulniuk az irodájukból, az adatbázisuk összevetésével kideríthetik, hogy az adóbevallás helytálló vagy sem.

Debreczeni János szerint a módszer előnyös és hatékony, különböző kedvezményeket is kínál –

például, aki december 15-ig befizeti éves adóját, 5 százalékos kedvezményben részesül, hasonlóképpen az is, aki elektronikus formában adózik.

Az adószakértők különben arra is felhívják a figyelmet, hogy a végrehajtást, a lefoglalást az adóellenőrök, és nem a bíróság végzi. A 212-es adóbevallási űrlap alapján az adót a következő év március 15-éig kell befizetni. Azután kezdik számolni a büntető- és a késedelmi kamatot. A szakemberek úgy látják, ennek az előnye, hogy az adófizető pontosan tudja, mennyi pénzzel tartozik az államnak, hiszen saját kezűleg tölti ki az erre vonatkozó űrlapot.

Amint arról korábban írtunk,

a 212-es űrlapot bevezető, 2018/888-as számú adóhatósági rendelet a béren kívüli jövedelmek megadózására és az ezek után fizetendő társadalombiztosítási járulékokra vonatkozik.

Az adóhatóság becslései szerint a 2018-as évre több mint 900 ezer magánszemélynek kell benyújtania a 212-es űrlapot.