Órákat rostokolnak a teherautók a román–magyar határnál

Kőrössy Andrea 2018. május 02., 16:16

Nehézkesen haladt a teherforgalom szerdán a romániai határátkelőknél, ahol egyrészt az okozott problémát, hogy nem működött a vámhatóság informatikai rendszere, a nyugati átkelőknél ugyanakkor a keddi magyarországi kamionstop miatt alakultak ki hosszú sorok.

Fotó: News.ro

A határrendészet a News.ro hírügynökséggel közölte: a vámhatóság alkalmazottai

kénytelenek papíron rögzíteni a határon átkelő teherautók, illetve szállítmányok adatait, „ami értelemszerűen befolyásolja a gépkocsik ellenőrzésére fordított idő hosszúságát”.

Aurel Mateuţ, az aradi vámhivatal vezetője rámutatott: a meghibásodás miatt az ország összes vámirodájában leállt részben a tevékenység, mindez ugyanakkor nem érinti az export- és az importforgalmat. Hozzátette: a szerdai munkanap elején vették észre, hogy nem működik a rendszer, az országos adóhatóság (ANAF) hatáskörébe tartozó vámhatóság illetékesei pedig már a délelőtt folyamán megkezdték az egyeztetést a lehetséges megoldásokról.

Rendkívüli torlódás alakult ki eközben a Magyarországra vezető határátkelőknél, mivel a május elsejei munkaszüneti nap miatt kedden a szomszédos országban nem közlekedhettek a teherautók, amelyeknek így hétfő éjszakától a romániai oldalon kellett várakozniuk. A határrendészet tájékoztatása szerint

szerda reggelre a nagylaki 2-es jelzésű autópálya-átkelőnél a kamionsor hossza elérte a 10 kilométert, a sofőröknek pedig legalább öt órát kellett várakozniuk, amíg átjutottak a határon, noha mind a négy kimenősáv üzemelt.

A Szatmár megyei petei átkelőnél átlagosan 3 óra, míg a Bihar megyei Borson közel egyórás volt a várakozási idő. A hatóság a News.ro-val azt közölte, hogy a teherforgalom minden bizonnyal csak a csütörtöki nap folyamán fog normalizálódni. A határrendészet arra is kitért: a személygépkocsik fennakadás nélkül kelhettek át szerdán is a határon, sehol nem kellett 15 percnél tovább várakozniuk a sofőröknek.