Színház, kiállítás, koncert, film – zajlik a Festum Varadinum kulturális fesztivál

Pap Melinda 2018. május 01., 16:09

Sokszínű, minden területet felölelő programmal várja az érdeklődőket a következő két hétben a 27. Festum Varadinum. A nagyváradi rendezvénysorozat keretében magyarországi színházi társulatok, neves zenekarok is bemutatkoznak.

Fotó: Festum Varadinum

A közel három évtizedes hagyománynak megfelelően a nagyváradi római katolikus székesegyházban tartott ünnepi szentmisével és körmenettel vette kezdetét hivatalosan a 27. Festum Varadinum, amely

idén is két hétig ajánl kulturális programokat a város lakosságának.

A vasárnapi egyházmegyei zarándoknapon hívek tömege kísérte a megszokott útvonalon a városalapító Szent László király hermáját, míg este a Szigligeti Színházban vette kezdetét hivatalosan is a kulturális fesztivál. A rendezvénysorozatot Böcskei László római katolikus megyéspüspök, Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója nyitotta meg. Ezáltal a színi fesztivál is kezdetét vette, a magyarországi társulatok bemutatkozóinak sorát a székesfehérvári Vörösmarty Színház Ivan Szergejevics Turgenyev regénye nyomán készült Apák és fiúk című előadása nyitotta, melyet Bagó Bertalan rendezett.

A Festum Varadinum kulturális programkínálatának gerincét az immár harmadik alkalommal megszervezett színházi fesztivál jelenti.

A Szigligeti Színház szervezésében megrendezendő fesztiválon A mindenségen át címmel Beatles-előadásra kerül sor a Debreceni Független Színház szervezésében, Örkény István Tóték című klasszikusával lép színpadra az egri Gárdonyi Géza Színház, de történelmi drámára (A nagyrahivatott), illetve a házigazda Szigligeti Társulat fesztiválmeghívott előadására, a nagysikerű A kaukázusi krétakörre is sor kerül. A színházi fesztivál utórendezvényeként június 13-án a Madách-dráma alapján készült Emberi tragédia című mozgásszínházi előadást, valamint a budapesti József Attila Színház Feketeszárú cseresznye című vendégprodukcióját láthatja a közönség.

Váradi szerzők versei románul

A váradi magyar közösség április 29. és május 13. között zajló ünnepségsorozatának vasárnapi hivatalos megnyitóját több rendezvény előzte meg, szombaton a várban nyitották meg a Berde Mária írónő és Dóczyné Berde Amál festőművész pályaképét bemutató kiállítást Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel.

Fotó: Festum Varadinum

A Szent László Egyesület és a Balassi Intézet közös szervezésében létrejött tárlatot május 20-ig lehet megtekinteni a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeumban.

A megnyitón a tárlat kurátora, Szebeni Zsuzsa irodalom- és művészettörténész hangsúlyozta, hogy az eredetileg a reformáció 500. évében létrejött, több városban bemutatott kiállítás nélkül nem lett volna teljes a jubileum. Meghívottként Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke felszólalásában a Berde famíliával és Dóczyné Berde Amállal kapcsolatos emlékeit osztotta meg. „Családjainkat Kolozsváron az érték, az életmód, az eszmények, a kultúra, egyszóval az erdélyi szellemiség kötötte össze. A Berde család nem zászlót lengető magyarsággal, hanem a mélyben gyökerező hűséges szolgálattal élt a közösségért” – emlékezett vissza.

Hétfőn újabb kulturális csemege várta a váradiakat, az Illyés Gyula Könyvesboltban mutatták be a nemrég megjelent De mâine pe azi/Holnapról mára című antológiát, amely

klasszikus és kortárs nagyváradi költők verseiből kínál kétnyelvű – magyar és román – válogatást.

A kötetben Janus Pannonius, Juhász Gyula és Ady Endre mellett Kinde Annamária, Szűcs László és Gittai István költeményei találhatók, de a fiatal szerzőgeneráció – Kemenes Henriette, Fábián Judit és Ozsváth Zsuzsa – is helyet kapott benne. A Várad folyóirat gondozásában megjelent kötet egy 2016-ban Nagyváradon megszervezett irodalomfordítói műhely munkájának eredménye.

Koncertek a Holnaposok szoborcsoportnál

Ady Endre és Juhász Gyula alakja más módon is a kulturális fesztivál középpontjába kerül, ugyanis a főutcai Holnaposok-szoborcsoport körüli tér ad helyet a fesztivál teljes ideje alatt zajló koncerteknek is.

A Gypo Circus koncertje a Holnaposok szoborcsoportnál Fotó: Borsi Balázs

Kedden este a neves magyarországi jazz-zenekar, a Barabás Lőrinc Quartet biztosít minőségi kikapcsolódást a váradiaknak, de a Moszkva Kávéház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség által közösen szervezett Koncertkavalkád csaknem húsz zenekart vonultat fel.

Az erdélyi Bagossy Brothers Company és Szempöl együttesen kívül két helyi banda, a Haverock és a Wrepperz is bemutatkozik. A Moszkva Kávéházban ugyanakkor a Sárik Péter Trió, Szabó Balázs bandája és a Margaret Island lép színpadra.

Aki csendesebb szórakozásra vágyik, a mozi hűvösébe vonulhat, ugyanis a fesztivál részeként

idén is megszervezik a Magyar Film Napjait, melynek keretében a 13. BuSHo filmfesztivál díjazott rövidfilmjeit, dokumentumfilm-premiert, illetve a közelmúlt közönségkedvenc alkotásait láthatja a közönség.

A Magyar Film Napjait a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Balassi Intézettel partnerségben szervez május 8–12. között. A Lotus Center Cinema Palace moziban többek között a Hajnali láz című játékfilmet, a Nejem, nőm, csajom című vígjátékot láthatja a közönség, míg az Irinyi 200, illetve Anyám és más futóbolondok a családból című filmeket közönségtalálkozó követi az alkotókkal.

A 27. Festum Varadinum programjában iskolanapok, tudományos előadások, konferenciák, sportrendezvények is helyet kaptak, de ennek része az RMDSZ által a vársáncban szervezett Minden Magyar Majálisa is, amelyre gulyással és koncertekkel várják a szórakozni vágyókat.