Pokolgép robbant Afganisztánban, nyolc román katona megsérült

Krónika 2018. április 30., 14:59

Nyolc román katona megsérült hétfőn Afganisztánban, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép. A katonák a Câmpulung Muscel-i 30-as, Kárpáti Sas (Vulturii Carpaţilor) erővédelmi zászlóaljhoz tatoznak. A támadásban tizenegy gyermek életét vesztette.

Román járőrök Afganisztánban

„A támadás egy kiküldetés alatt érte a katonákat. A helyszínen elsősegélyben részesítették, majd a kandahári kórházba szállították őket. Valamennyiük állapota stabil. Nevüket csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy családjaikkal felvették a kapcsolatot” – szerepel a bukaresti védelmi minisztérium közleményében.

A zászlóalj februártól augusztusig teljesít szolgálatot Afganisztánban.

Mihai Fifor védelmi miniszter később úgy nyilatkozott, hogy egyik román katona sincs életveszélyben. Matiullah Helal, a tartományi rendőrség helyettes vezetője elmondta, hogy a terrorcselekmény Daman körzetben történt.

Az afganisztáni hatóságok tájékoztatása szerint a pokolgépes merényletet egy mecset közelében hajtották végre, amikor éppen arra haladta a katonai konvoj; a támadás során tizenegy gyermek, egy muzulmán vallási iskola 11 diákja életét vesztette. A sérültek száma összesen tizenhatra rúg: öt NATO-katona, kilenc civil és két rendőr sebesült meg. Az Agerpres hírügynökség szerint a külföldi kiküldetések során eddig 29 román katona vesztette életét, további 185 megsebesült.

Klaus Johannis államfő üzenetben kívánt jobbulást az Afganisztánban megsebesült nyolc román katonának. „Mély sajnálattal értesültem az afganisztáni pokolgépes támadásról, amelyben többen – köztük számos gyerek is – életét vesztette. A merénylet következtében nyolc román katona is megsebesült. E nehéz pillanatokban nekik jobbulást, családjaiknak erőt kívánok. Továbbra is szolidárisak vagyunk katonáinkkal, akik az ország határain túl, a béke és a nemzetközi biztonság fenntartásáért vállaltak veszélyes feladatot” – írja az államfő üzenetében. Viorica Dăncilă kormányfő ugyancsak üzenetben kívánt gyógyulást a sebesülteknek.

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok szerdán hirdették meg tavaszi hadjáratukat, amelyet – elmondásuk szerint – elsősorban a kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen fognak folytatni. Az interneten kiadott közlemény szerint az al-Kandak „fedőnevű” offenzíva „főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, belső támogatóik – az afgán kormány és erői – másodlagos célpontok”.