A tánc világnapját ünnepli a gyergyói Figura Stúdió

Krónika 2018. április 29., 09:57

Április 29-én ünneplik a tánc világnapját, amelyet Gyergyószentmiklóson is megtartanak: vasárnap este 7 órától a Játszótér című táncelőadást vetítik a Figura Stúdió Színház épületében található YourLivingRoomban.

Fotó: Figura Stúdió

Az előadást Kenneth MacMillan és Vaclav Fomics Nyizsinszkij koreográfiája inspirálta, a helyszín egy játszótér, ahol gyerekruhába öltözött felnőttek játszanak. Kiderül azonban, hogy nem is játszótér ez, hanem elmegyógyintézet. A produkció különlegessége a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura Stúdió Színház társulatával dolgozott:

az előadás több jelenetének vázát, alapját a színészek egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített improvizációi adják.

Az előadásban Bartha Boróka, Szabó Eduárd, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Boros Mária, Vajda Gyöngyvér, Barabás Árpád, Kőmíves Csongor, Gazdag Erzsébet lépett fel. Zeneszerző Philippe Heritier, Yonderboi, koreográfus asszisztens Vislóczki Szabolcs, jelmeztervező Berzsenyi Krisztina volt.

Április 29-én, a tánc világnapján az UNESCO egyik tagszervezete, a Nemzetközi Táncbizottság a világ mindenféle táncára felhívja a figyelmet. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre, az időpontot Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjához igazították. Noverre (1727–1810) francia táncvirtuóz, balettmester, koreográfus és táncelméleti író volt, aki a balett Shakespeare-jeként vált ismertté, de úgy is szokták őt emlegetni mint a balett nagyapja. Munkásságával lefektette a balett legfontosabb alapelveit, szabályait, amelyek napjainkig is érvényben vannak.

Máig ható elismertségét életének fő műve, a Levelek a táncról és a balettekről (Lettres sur la Danse et sur les Ballets) című könyve jelentette, amelyet először 1760-ban adtak ki. A táncról alkotott elképzelése az volt, hogy egy történetet a lehető legközvetlenebb módon kell elmondani.