Elkészült a váradi Főutca ékessége, a felújított Moskovits Miksa-palota

Pap Melinda 2018. április 28., 18:59

A nagyváradi szecesszió egyik legértékesebb darabja újult meg a helyi önkormányzat homlokzatfelújítási programja keretében.

Fotó: Facebook/ Ilie Bolojan

A nagyváradi szecesszió újabb gyöngyszeme újult meg az elmúlt években, a főutcai Moskovits Miksa-palota tornyocskáján az utolsó simításokat végzik a munkások.

A szemközti Stern-palota felújítása után a Főutca és a Szaniszló (Mihai Viteazul) utca kereszteződését uraló három szecessziós palota közül ez a második, mely visszanyeri régi pompáját,

a következőkben a vele szemközt található Apolló-palotának adná vissza eredeti fényét az önkormányzat.

A most felújított palota építtetője és első lakója Moskovits Miksa mérnök volt, az építkezés 1904–1905-ben zajlott. Ez Nagyvárad szecessziós építészetének egyik legkiemelkedőbb emléke, gazdag épületplasztikájának köszönhetően a stílus leglátványosabb példái közé sorolható. A szecesszió müncheni irányzatához, az úgynevezett Lilienstilhez kapcsolják. Az eklektikus palota homlokzatain a szecessziós stílusjegyek uralkodnak, a történeti stílusokból merített motívumokat is ezekhez alkalmazta az építész.

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi városvezetés kamatmentes hitellel támogatja a belvárosi műemlék épületek felújítását, mindegyik ingatlan felújítási költségeinek 50 százalékát állja a polgármesteri hivatal, a kölcsönt a tulajdonosok a következő öt évben törleszthetik. A hitel biztosítása mellett az önkormányzat a műszaki tervet is elkészítteti, és az építkezés felügyeletét is ellátja.

A homlokzatfelújítási program keretében a következőkben újabb három városközponti épület újul meg: a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utca 2-es szám alatti Kolozsváry-ház, a 4–6. szám alatti Guttman-ház, illetve a Főutca 31. szám alatti Klobusiczky-palota. A három beruházás összköltsége eléri a 250 ezer eurót.