Kikapcsolódik az ország: telt házas majális az erdélyi üdülőhelyeken

Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. április 28., 09:30

Bajban lehetnek azok, akiknek a négynapos hosszú hétvége előtt a gyönyörű, nyárias időjárást jósló előrejelzések nyomán kaptak észhez, hogy valahová el kellene utazni: Erdély-szerte kitették a teltház-táblát, és nincs ez másként a Fekete-tenger romániai partszakaszán sem.

Fotó: Pixabay.com

Sok helyen a május elseje jó alkalom a kültéri részek megnyitására. Nagyon sok üdülőtelep külön ajánlattal is előrukkolt kimondottan a hosszú hétvégére, akciókat, különféle programokat, szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a náluk megszállóknak.

Egyre többen utaznak belföldön

A turisztikai szálláshelyek forgalmának május elseje körüli növekedése ugyanakkor egy trend része: fellendülőben van a belföldi turizmus. Az üdülési csekkek pedig még nagyobb lendületet adnak – vallja László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai szakosztályának elnöke. Mint rámutatott,

egyre többen választják a közeli üdülőket, „felfedezik” a környék idegenforgalmi látványosságait.

Hozzátette, ezt az irányt jelzi, hogy tavaly 10,5 százalékkal növekedett például a Kovászna megyébe érkező turisták száma is. Szerinte a növekedés ennél is nagyobb, hiszen például az ötszobásnál kisebb panziók nem kötelesek jelenteni a vendégszámot, s azok sem mindig teszik ezt meg, akiket a törvény amúgy erre kötelez.

Van, ahol a jövőért aggódnak

Tapasztalataink szerint például székelyföldi panziókban nagy kihívás helyet találni: mint megtudtuk, a május eleji hosszú hétvégére sokan már hetekkel, hónapokkal korábban lefoglalták a szálláshelyek nagy részét.

Tusnádfürdőn már csütörtökön telt ház volt a tulajdonképpen szezonnyitó hétvégére. Mint Albert Tibor polgármester a Krónika megkeresésére elmondta, a Hargita megyei fürdővárosba érkező vendégek 85 százaléka belföldön utazik, 12–13 százalék érkezik Magyarországról, és mindössze 2–3 százalék más országból.

Ez nem is változik mindaddig, míg az ország infrastruktúrája nem épül ki megfelelően, nincs a közelben repülőtér,

így az országhatártól 7–8 óra alatt lehet eljutni Tusnádfürdőre, ez pedig a külföldiek többségét elriasztja. De a fejlesztésekkel azért nem állnak le: a polgármester szerint hamarosan kiírják a közbeszerzést az önkormányzat tulajdonában levő wellness központ bővítésére, külső medencéket, csúszdákat terveznek, ugyanakkor parkosításra is nyertek európai uniós finanszírozást.

Fotó: Pixabay.com

Daragus Attila, az Antrec Faluturisztikai Szövetség Kovászna megyei elnöke ugyanakkor attól fél, a rossz állapotú infrastruktúra mellett a Szent Anna-tóban való fürdőzés tilalma miatt is apadni fog a környékre ellátogató turisták száma.

{K1}

Csütörtökön a Krónika megkeresésére elmondta, jól indul a szezon, hiszen ha meleg van, akkor nyomasztó a beton lakás, és elindulnak a hegyekbe a turisták. Azonban úgy véli, hogy

hosszú távon a fürdés betiltása a Szent Anna-tóban visszaveti a környék forgalmát.

Az idei látogatottságot még valószínűleg nem befolyásolja számottevően, hiszen a hír még nem jutott el a vendégekhez, de a következő években már csökkenhet emiatt a számuk. Felidézte, a turisták azért is szívesen megmártóztak a tóban, mert a legenda szerint „ezzel lemosták a bűneiket”. Daragus Attila úgy véli, az elmúlt években már civilizált körülmények között zajlott a fürdés a tóban, nem lett volna szükség ilyen drasztikus tiltásra.

A szakember az infrastruktúra rossz állapota miatt is aggódik: mint elmondta, az országos közútkezelő vállalat átvette ugyan néhány éve a Kézdivásárhely–Bálványos szakaszt, ám idén sem különítettek el pénzt a felújítására, sőt még az alapvető karbantartási munkálatokat sem végzik el. Ezeknek a hátráltató körülményeknek tulajdonítható, hogy bár emelkedett az infláció, az árak mégsem növekednek. Jelenleg még szezon előtti árakat alkalmaznak, így 90–100 lejért lehet szobát bérelni, ez ár a szezonban mintegy 20 százalékkal növekszik.

Sok vendég érkezett Csíkba is

Megkezdődött a turistaidény a csíkszéki szálláshelyeken is. Több közülük telt házzal működik ezen a négynapos hosszú hétvégén, bár nemcsak a május elsejei szabadnapoknak köszönhetően, hanem azért is, mert

ekkor tartják a székely–magyar hokimajálist, így sok magyarországi jégkorongozó, hokikedvelő vendég érkezik Csíkba.

Bogács Endre, a csíkkozmási Tulipán panzió vezetője érdeklődésünkre elmondta, külön ajánlattal készültek a hosszú hétvégére, sikerrel, mert érezhetően növekedett erre az időszakra a vendégeik száma. Hozzátette, sokan érdeklődtek, többen is szerettek volna foglalni szobát erre a hétvégére, de már nem maradt szabad helyük.

„Vendégeink számára a panzió biztosítja a szállást és a finom ételt, a változatos programjainkról a partnereink gondoskodnak. Így azok, akik igénylik,

részt vehetnek többek között medvelesen, hagyományos pikniken, off-road kalandtúrán, meglátogathatnak parasztgazdaságot, de van mód autóbuszos kirándulásra, lovas szekerezésre és még sok más programra is”

– sorolta a panzió vezetője. Elmondta azt is, hogy erre a hosszú hétvégére inkább családok és baráti társaságok fognak megszállni a panziójukban, de más alkalmakkor is ez a jellemző.

Fotó: Barabás Ákos

Vendégcsalogató hokimajális

Telt ház van a csíkszeredai Fenyő szállóban is. Tódor Etelka, a Hunguest Hotel Fenyő igazgatója úgy véli, ez nem a hosszú hétvégének tudható be, hiszen nem csak erre a hétvégére teltek meg a szobáik. Mint mondta, náluk már április közepétől kezdve elkezdődött a turistaidény. Hozzáfűzte, hogy ebben a periódusban külföldi sportcsoportokat és drukkereket fogadnak, vendégül látják például a csíkszeredai önkormányzat és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által szervezett székely–magyar hokimajális vendégeit is.

A karcfalvi Farkas panzió szintén a székely–magyar hokigálára érkező magyarországi csoportot fogad ezen a hétvégén. „A székely-magyar jégkorongmérkőzésnek tudható be, hogy ilyen sok vendégünk van, és több napot maradnak. Többségük ismeri már a panziót, visszatérő vendég, korábban ugyanis voltak jégkorongozni a karcfalvi pályán.

A kérésük most az volt, hogy mutassuk meg nekik, hogyan zajlik itt a disznóvágás, mert budapestiek lévén nem vettek még ilyenben részt”

– magyarázta Farkas Ernő, a panzió tulajdonosa. Szerinte a hosszú hétvégét a helyiek inkább piknikezéssel töltik, elmennek erdőt járni, és mivel Magyarország messze van, hogy az ottaniak egy hosszú hétvége kedvéért idáig utazzanak, így ilyen alkalmakkor más megyéből érkező vendégek szoktak leginkább megszállni náluk.

Vonzó a vízpart és a sóbánya

A Maros megyeiek legnépszerűbb kirándulóhelye legalább fél évszázada Szováta és környéke. A Sóvidék ezúttal is komoly turistaáradatra számít – és nem csak a székely megyék irányából.

Parajdon a sóbánya meghosszabbított nyitvatartással működik a napokban,

és amint Seprődi Zoltán igazgató ígéri, a mélybe induló buszok is sűrűbben fognak közlekedni. Az eddigi 16 órai zárórát 18 órára igazították. A két évvel ezelőtt teljesen átépített és kibővített sós vizű strand idei megnyitására azonban még várni kell legalább június első feléig.

Fotó: Barabás Ákos

Hasonló a helyzet Szovátán is, ahol már rég lecsengtek azok az idők, amikor a fürdővállalat kénytelen volt megnyitni a Mogyorósi-tó strandját május elsején. Egyelőre mind a Mogyorósi-, mind a Medve-tónál ácsok dolgoznak a napozó felújításán.

Egészen 1989-ig, ha sütött a nap, ha éjjel lehavazott, a strandot megnyitottuk, hisz igény volt rá. Most azonban megvárjuk, hogy a víz kissé melegedjen, addig a wellnessszolgáltatásokat tudjuk ajánlani”

– mondta el lapunknak Fülöp Nagy János vezérigazgató.

Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a városháza tulajdonában lévő, uniós alapokból korszerűsített Tivoli-tóval és strandjával, Fülöp – aki önkormányzati képviselő is – beismerte, nem tudja, miért nem kezdik el üzemeltetni. A létesítmény állapota évről évre romlik, néhány helyi halászon kívül senki nem használja.

A fürdővállalat vezetője elmondta, szállodáikban már két héttel ezelőtt lezárult a foglalás, ám szükség esetén megnyitnák a felújítás alatt álló Făget hotel egyik részét. Fülöp Nagy János szerint nagyot lendített a kirándulási kedven a kormány döntése, miszerint április 30-án is szabadnap jár az állami szektorban dolgozóknak. A becslések alapján Szovátán nem csak a turisták száma ugrik meg, az élet is megpezsdül a telepen.

Beindul a fürdőváros és Vármező között közlekedő kisvonat,

a Petőfi-parkban felállított színpadon zenés-táncos előadások várják az üdülőket, fellép a rezesbanda, a szállodák pedig különböző gyermekprogramokat szerveznek.

{K2}