Dăncilának esze ágában nincs lemondani – Tüntetők követelték a kormányfő távozását

Krónika 2018. április 27., 22:07

Nem tervezem a lemondásomat – szögezte le Viorica Dăncilă miniszterelnök. Ezzel egy időben pénteken este néhány százan követelték a kormányfő távozását egy bukaresti tüntetésen.

A tüntetők szerint a konfliktus miatt Románia elveszíti nemzetközi hírnevét Fotó: Hotnews

A kormányfő egy péntek esti televíziós műsorban úgy nyilatkozott, „kategorikusan” nem tesz eleget Klaus Johannis államfő felszólításának, nem tervezi a lemondását. „Semmilyen okot nem látok a lemondásomra, amíg a kormánykoalíció támogatását élvezem, amíg szerintem jó eredményeket értem el az elmúlt három hónapban. Semmilyen okot nem látok a lemondásomra” – nyilatkozta Viorica Dăncilă a România TV adásában.

A kormányfő azt mondta, nem befolyásolta különösebben, hogy az államelnök megvonta tőle a bizalmat, de azt hiszi, ennek a nyilatkozatnak most nem volt értelme.

„Azt hiszem, ez a külpolitikai megbízhatóságunk rovására mehet, és szerintem nem kellett volna ezt tenni. A saját érdekeken, a bosszúságokon, az egymás ellen érzett frusztrációkon túl felelősségtudatról kell tanúbizonyságot tennünk. Az országoknak azt kell látniuk, hogy Románia egy stabil ország, ahová érdemes befektetni, ahová bizalommal jöhetnek és minden állam számára megbízható partner” – idézte a miniszterelnököt az Agerpres hírügynökség. Dăncilă kihangsúlyozta, hogy sértve érezte magát az államelnök kijelentéseitől.

„Kategorikusan igen, de nem csak a mai nyilatkozata miatt, hanem az azelőtti értékelései miatt is. Az államelnök megnyilvánulási módja sértő volt számomra és ez volt az oka, hogy nem mentem ma a Cotroceni-palotába” – tette hozzá a kormányfő, aki elmondta, hogy megpróbálta jelezni az államfőnek, hogy nem megy el a mai tárgyalásra, de nem tudott beszélni vele.

{K1}

Klaus Johannis államfő pénteken azt nyilatkozta, hogy megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől, és lemondásra szólította fel Viorica Dăncilát, aki szerinte alkalmatlan a kormányfői tisztségre. „Eltelt már három hónap (a Dăncilă-kabinet beiktatása óta – szerk. megj.), le tudok tehát vonni néhány következtetést. Viorica Dăncilă alkalmatlan a miniszterelnöki tisztségre, ezért a kormány Románia egyik sérülékeny pontjává vált. Ennélfogva kérem Viorica Dăncilă lemondását a miniszterelnöki tisztségről” – mondta Johannis.

{K2}

A balliberális kormánykolíció és a jobbközép államfő között támadt nézeteltérés közepette pénteken este mintegy ötszázan tüntettek a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren, Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását követelve. „Azért vagyok itt, hogy büntessem Dăncilă kormányfő utolsó baklövéseit: az izraeli látogatást, a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe tervezett költöztetését, a többségi pártok tagjainak pofátlanságát” – nyilatkozta az egyik demonstráló. Egy másik résztvevő elmondta, azért jött, hogy megvédje elveit: a hatalmi ágak szétválasztását és az igazságügy függetlenségét.

„Az államelnököt elszigetelték a néptől, minden hatáskörétől megfosztják, így Románia válaszúthoz érkezett. Sokat veszítünk gazdaságilag, elveszítjük nemzetközi hírnevünket, de az önbecsülésünket is” – mondta egy nyugdíjas tanár. A tiltakozók azt kiabálták a téren, hogy „Tolvajok, tolvajok!", „Mondjon le!", „Nem menekültök"; a tüntetők nemzeti színű lobogókat lengettek.