Liviu Dragnea kiáll a lemondásra szólított Viorica Dăncilă miniszterelnök mellett

MTI 2018. április 27., 20:11

Nincs oka lemondani Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, aki továbbra is élvezi a fő kormánypárt támogatását – jelentette ki pénteken Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök.

Fotó: PSD

A szociálliberális koalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kihallgatták pénteken az ügyészségen egy ellene zajló korrupciós eljárásban. Az ügyészség előtt újságíróknak leszögezte:

Dăncilă kormánya a parlamenttől kapott megbízást és a kormányfő továbbra is élvezi a parlamenti többség támogatását.

Dragneát azt követően kérdezték újságírók, hogy pénteken Klaus Johannis román elnök nyilvánosan lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Johannis azzal vádolta meg Dăncilát, hogy megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét és az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, illetve csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

Az elnök felszólítását Călin Popescu-Tăriceanu, a szociáldemokraták kisebb koalíciós partnere, a liberális ALDE elnöke is helytelenítette. Mint mondta, a kormánynak a parlament szavaz bizalmat, és csak a törvényhozói testület dönthet arról, hogy ezt a bizalmat megvonja a kabinettől vagy sem. „Azt hiszem, hogy az elnök nem ismeri jól az alkotmányt” – kommentálta ironikusan Tăriceanu az elnöki felszólítást.

{K1}