Dăncilă kikosarazta Johannist, nem megy az elnöki hivatalba tervezett megbeszélésre

Krónika 2018. április 27., 10:40

A kormánykoalíció és az államfő között kirobbant nézeteltérés miatt Viorica Dăncilă miniszterelnök egy órával a péntek délelőttre tervezett találkozó előtt lemondta a Cotroceni-palotába tervezett megbeszélést.

Viorica Dăncilă ezúttal elutasította, hogy egy asztalhoz üljön Klaus Johannisszal Fotó: Presidency.ro

Klaus Johannis a hét elején jelentette be, hogy közvetíteni próbál a kormány és a Román Nemzeti Bank (BNR) között gazdasági-pénzügyi kérdésekben és az infláció kezelése ügyében, mert szerinte a „vádaskodó nyilatkozatok túl messzire mentek". Az államfő szerdán folytatott megbeszélést a jegybank vezetőségével, Viorica Dăncilă miniszterelnököt pedig péntekre hívta a Cotroceni-palotába.

A kormány azonban pénteken bejelentette, hogy a miniszterelnök visszamondja a találkozót, Viorica Dăncilă nem megy az elnöki hivatalba.

A miniszterelnök gesztusa mögött az áll, hogy az elmúlt napokban heves vita robbant ki a balliberális kormánykoalíció és a jobbközép államfő között a Dăncilă-kabinet ama szándéka kapcsán, hogy Románia Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné nagykövetségét. Johannis csütörtökön éles szavakkal bírálta a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit, amiért egy „titokban előkészített látogatáson, felhatalmazás nélkül” tárgyalnak Izraelben. Ennek nyomán Liviu Dragnea PSD-elnök többek között antiszemitizmussal vádolta meg az államfőt.

{K1}