Nagykövetség-költöztetés: Liviu Dragnea antiszemitizmussal vádolja Johannis elnököt

Krónika 2018. április 27., 08:39

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint „van egy adag antiszemitizmus” abban, ahogyan Klaus Johannis államfő a miniszterelnök és az ő izraeli látogatásával kapcsolatban nyilatkozott.

Liviu Dragnea házelnök Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel is tárgyalt Tel-Avivban

Mint ismert, Johannis azt mondta egy csütörtök délutáni nyilatkozatában, hogy a miniszterelnök és a képviselőház elnöke felhatalmazás nélkül utazott Izraelbe, így csak a kormány, nem pedig Románia nevében tárgyalt az ottani vezetőkkel. Az államfő hozzátette, aggasztja a látogatás körül titkolózás, Liviu Dragnea kapcsán pedig úgy fogalmazott, „ki tudja, milyen titkos megállapodásokat köt ott a zsidókkal”.

{K1}

Erre reagálva Liviu Dragnea úgy vélekedett, Johannis nyilatkozatában „van egy adag antiszemitizmus”.

A képviselőházi elnök szerint az államfő nemcsak őt és a miniszterelnököt, hanem az izraeli vezetőket is megsértette, amikor azzal vádolta meg őket, hogy titkos megállapodásokat kötnek romániai hivatalosságokkal.

„Ez elfogadhatatlan. Ugyanakkor van egy íratlan törvény, amelyet eddig mindig betartottak Romániában. Betartotta Băsescu is, és betartottam én is: ahányszor az államfő ellátogatott valahová, ha kérdeztek a témáról – még ha volt is köztünk konfliktus –, én azt mondtam: az elnök Romániát képviseli, Románia érdekében tárgyal. (...) Ő most ezt sem tartotta szem előtt” – idézte Dragneának az Antena 3 televízió műsorában elhangzott szavait az Agerpres hírügynökség.

A képviselőházi elnök rámutatott: ha meghívást kap valahová, nem kell jóváhagyást kérnie az államfőtől a hivatalos látogatáshoz. „Én sosem hallottam, hogy az Európai Tanács ülései előtt ő felhatalmazást kért volna a parlamenttől. Egyeztetett valaha a két házelnökkel vagy a miniszterelnökkel? Mert ott olyan vállalásokat tesz, amelyeket aztán a parlamentnek vagy a kormánynak kell gyakorlatba ültetnie” – mondta Dragnea, hozzátéve, hogy a miniszterelnök izraeli látogatásáról tudomása volt Johannisnak, Dăncilă ugyanis elmondása szerint tájékoztatta őt erről.

Liviu Dragnea megerősítette az Antena 3 műsorában, hogy jó viszonyt ápol az izraeli miniszterelnökkel, ez azonban szerinte nem a saját, hanem az ország érdekeit szolgálja. Hozzátette, legkésőbb júliusban együttes kormányülésre is sor kerül Bukarestben, amelyen „a román gazdaság és Románia fejlődése szempontjából fontos megállapodásokat írnak majd alá".

Klaus Johannis a napokban élesen bírálta a kormány szándékát, hogy áthelyezze Tel-Avivből Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét. Az államfő szerint felelősségteljes és megfontolt magatartásra intette a bukaresti kormánykoalíciót, szerinte Románia megsértené a nemzetközi jogot, ha most izraeli nagykövetségének áthelyezéséről döntene.