Klaus Johannis szerint Viorica Dăncilă kormányfő felhatalmazás nélkül tárgyal Izraelben

MTI 2018. április 26., 17:33

Éles szavakkal bírálta a jobboldali Klaus Johannis államfő csütörtökön a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit, amiért egy „titokban előkészített látogatáson, felhatalmazás nélkül” tárgyalnak Izraelben.

Johannis szerint a kormányfő titokban készítette elő az izraeli látogatást Fotó: Presidency.ro

Az ország külpolitikájában meghatározó szerepet játszó elnök azt mondta: Viorica Dăncilă miniszterelnök alig néhány órával elutazása előtt jelentette be izraeli látogatását, arról pedig, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke is Izraelbe utazik, csak utólag szerzett tudomást.

Ki tudja, milyen titkos megállapodást köt Dragnea..., talán a tükörrel konzultált” – mondta ironikusan Johannis.

Az elnök leszögezte: Dăncilă kizárólag a kormánya nevében beszélt az izraeli vezetőkkel, nem pedig Románia nevében. Hozzátette, ennél is jobban aggasztja az a „titokmánia”, amivel izraeli útjukat megszervezték. Az elnök kifejezte reményét: lesz Dragneában annyi „jóérzés”, hogy legalább hazatérése után elmondja polgártársainak, „mit kerestek ott”.

A múlt héten a PSD elnöke – mint utóbb kiderült: az államfő megkérdezése nélkül – bejelentette, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Dragnea a múlt csütörtökön egy televíziós műsorban – Viorica Dăncilă kormányfőt is megelőzve – a román vezetők közül elsőként beszélt eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját. Utóbb Dăncilă is igazolta Dragnea bejelentését, miszerint a bukaresti kormány memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében, de hozzátette: a dokumentum titkos, nem közölhet részleteket róla.

Másnap az elnöki hivatal jelezte, hogy Johanisszal nem konzultáltak erről, és az elnök elhamarkodottnak, illetve a nemzetközi jog megsértésének tartja a döntést. A kényes külpolitikai ügyben belpolitikai törésvonalak mentén kialakult vitát a bukaresti külügyminisztérium egy közleménnyel próbálta elsimítani, miszerint egyelőre az „alapos elemzést” kezdte meg a bukaresti kormány Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről.