McAllister Kolozsváron: bátorítani kell a tagállamokat, hogy vegyék át a sikeres kisebbségvédelmi modelleket

Krónika 2018. április 26., 15:38

Az Európai Uniónak bátorítania kellene tagállamait arra, hogy egyes tagállamok jó gyakorlata alapján alakítsák a kisebbségpolitikájukat – jelentette ki Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján David McAllister német néppárti EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.

David McAllister remeknek találta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést Fotó: Gönczy Tamás

Sikeres modellekként az olaszországi Dél-Tirolban élő német ajkú kisebbség, a németországi Schleswig-Holstein tartományban élő dán kisebbség, valamint a belgiumi német kisebbség modelljét említette

– számolt be az MTI.

Az Európai Néppárt (EPP) egyik alelnöki tisztségét is betöltő politikus Sógor Csaba EP-képviselő meghívására érkezett Kolozsvárra, ahol Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével tárgyalt, és délután a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tart előadást európai uniós ügyekről.

A néppárti képviselő az MTI kérdésére válaszolva remeknek találta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést. Úgy vélte: a demokrácia lényegét érinti, hogy a kezdeményezést az EU több mint egymillió polgára támogatta aláírásával.

Olyan európai kisebbségvédelmi rendszerre van szükség, amelynek közös európai normái és közös intézményes rendszere van. Ennek az EPP mindig is támogatója lesz, mert olyan pártok vannak a családunkban, amelyek ebben a tekintetben sikeresek voltak”

– utalt a Dél-tiroli Néppártra és az RMDSZ-re.

Fotó: Gönczy Tamás

Sógor Csaba kijelentette: Románia 2019 első félévében akkor lehet az EU sikeres soros elnöke, ha előtte megoldja a saját házi feladatait, és ezek közé tartozik a magyar nemzeti közösség helyzetének a rendezése is.

A sajtótájékoztató után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök újságíróknak elmondta:

arra kérte David McAllistert, hogy támogassa az őshonos nemzeti kisebbségek számára kialakított nyugat-európai modellek elfogadtatását a kelet-európai országokban is.

Fotó: Gönczy Tamás

Egyébként az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke – aki a szerbiai uniós csatlakozási folyamat jelentéstevője is – figyelemre méltónak tartotta azt a módot, ahogyan Szerbia bánik a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségekkel. Kijelentette: ha Újvidékre utazik, mindig meglepődik a sokszínűség láttán. Azt is hozzátette azonban, hogy tökéletes megoldás nincsen, mindig van helye a jobbításnak. Ugyanakkor leszögezte: Szerbián múlik, hogy mikor sikerül felkészülnie az európai uniós csatlakozásra.