Kiírják a licitet a Brassó–Bákó-sztráda megvalósíthatósági tanulmányára

2018. április 26., 10:56

Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Vállalat (CNAIR) május végéig kiírhatja a versenytárgyalást az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya B tervére, vagyis a Brassót Bákóval összekötő sztráda megvalósíthatósági tanulmányára.

Erről az Economica.net gazdasági hírportál számolt be a közlekedésügyi minisztérium által Costel Lupaşcu botoşani-i szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselő interpellációjára adott válaszra hivatkozva. A Maria Magdalena Grigore államtitkár által aláírt dokumentum értelmében

az autópálya-építésekért felelős útügyi vállalat már el is kezdte a licit kiírásához szükséges dokumentáció összeállítását, becsléseik szerint pedig jövő hónap végéig be is tudják indítani a folyamatot.

A Brassó–Bákó-autópálya a 2020–2030-as közlekedési mestertervben szerepel.
Amint arról korábban írtunk, tavaly december közepén derült arra fény, hogy a sokévi ígérgetés ellenére elkerülheti a Székelyföld nagy részét az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya.

Felix Stroe közölte ugyanis: a hosszú évek óta csak a tervek szintjén létező Marosvásárhely–Jászvásár-sztráda helyett sokkal könnyebben és olcsóbban kivitelezhető lenne egy Brassó–Bákó-autópálya. „A Moldvát Erdéllyel összekötő sztráda prioritás a kormány számára. Ennek kapcsán a következő a stratégiánk: mivel olcsóbb, könnyebben kivitelezhető, és egyszer már meg kell csinálni, mert az ott élő embereknek nagyon nagyok az elvárásaik, megépítjük a Jászvásár–Bákó–Oneşti–Ojtoz völgye–Brassó-autópályát. Sokkal könnyebben kivitelezhető, ráadásul olcsóbb is” – fejtette ki Felix Stroe. Közölte,

már előrehaladottak a témában folytatott tárgyalások a Világbankkal és az Európai Újjáépítési és Befektetési Bankkal (EBRD) a finanszírozás biztosításáról, és mindhárom pénzintézet támogatásáról biztosította a bukaresti hatóságokat.

Kérdésre válaszolva Stroe leszögezte ugyanakkor, hogy a kormány nem mondott le a Jászvásárt a Székelyföldön keresztül Marosvásárhellyel összekötő sztrádáról sem, de mivel gondok merültek fel a tervezéssel, a megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is kikért bizonyos iratokat, majd leállt a vizsgálattal, emiatt úgy döntöttek, előbb ezt a tervet valósítják meg.

Arra a felvetésre, hogy a moldvaiak nem Brassóba, hanem Nyugat-Európába akarnak menni, ezért előnyösebb lenne Marosvásárhelyre eljutni, mint a Cenk alatti városba,

Stroe úgy fogalmazott: „a Jászvásár–Marosvásárhely-sztráda Jászvásár–Bákó–Oneşti–Brassó–Marosvásárhely-autópálya lesz”.

Kijelentésével vélhetően arra utalt, hogy a szintén régóta késlekedő észak-erdélyi autópályának lenne egy szakasza, ami Marosvásárhelyt Brassóval kötné össze, de még ez a sztrádarész is csak papíron létezik, nem történtek konkrét lépések a megvalósítása irányában.