Átszavazással elfogadták a büdzsét: örömünnepbe torkollt a Bihar Megyei Tanács alkalmazottainak tiltakozása

Pap Melinda 2018. április 25., 17:49

Elfogadták szerdán Bihar megye négy hónapja hiányolt költségvetését, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik tanácsosa megszavazta a tervezetet. A megyeháza előtti tiltakozás így örömünnepbe torkollt.

Fotó: Ebihoreanul.ro

Heves viták és hangos tiltakozás közepette „véletlenül” megszavazták szerdán Bihar megye rég hiányolt költségvetését, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik önkormányzati képviselője megszegve a pártfegyelmet támogatta voksával a tervezetet.

Pásztor Sándor tanácselnök a Bihon.ro hírportál beszámolója szerint örömében csárdásra invitálta az átszavazó Cornel Borza népdalénekest,

aki mellesleg a megyei tanács által fenntartott Regina Maria Színház alkalmazottja.

A Bihar megyei önkormányzat árpilisi soros ülését hatalmas érdeklődés övezte, számos civil az ülésteremben tiltakozott, míg az alárendelt intézmények mintegy 250 alkalmazottja – akik büdzsé és pénz hiányában csupán a legutóbbi bérük 70 százalékát kapták kézhez – a megyeháza előtt állt sztrájkőrséget az ülés ideje alatt.

Fotó: Ebihoreanul.ro

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársai között a Szigligeti, illetve a Regina Maria Színház néhány színésze is feltűnt.

A sípokkal és vuvuzelákkal felszerelt tiltakozók „Szavazzatok, ne bojkottáljatok”, „Béreket akarunk, nem forgatókönyveket”, „Megszavaztunk, elárultatok”, „Titeket nem érdekel, hogy mit teszünk a gyerek elé az asztalra” feliratú molinókkal üzentek a tanácsosoknak,

arra kérve őket, hogy szavazzák meg végre a megye költségvetését, melytől az ő megélhetésük is függ. Pár civil tiltakozó a tanácsterembe is bejutott, ott tartotta magasba „Nem szavazunk rátok, amíg a béreinket meg nem kapjuk” feliratú molinóit, de a korrupt politikusok közéletből való kizárásáért aláírásokat gyűjtő Civil Nagyvárad szervezet képviselői is jelen voltak. Utóbbiakat a csendőrök távolították el Pásztor Sándor tanácselnök és Ioan Mang szociáldemokrata párti (PSD) alelnök közelében, amikor mindenáron alá akarták íratni velük íveiket.

Az elektronikus szavazást a testület ülését hónapok óta bojkottáló Nemzeti Liberális Párti (PNL) frakció vezetőjének, Ionel Avrigeanunak a felszólalása előzte meg, aki bejelentette, hogy az ellenzék ez alkalommal sem szavazza meg a büdzsét, ellenben kidolgoz egy tervezetet, melyet május 2-3-án rendkívüli ülésen terjeszt a testület elé. Erre azonban már nem kerülhet sor, miután

a voksolást követően az elektronikus kijelző 18–16-os eredményt mutatott, ugyanis a PNL egyik tanácsosa, Cornel Borza a párt ukáza ellenére támogatta az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció büdzsétervezetét.

Míg az Ebihoreanul hírportál szerint a népdalénekes „tévedésből” szavazta meg a büdzsét, a Bihon.ro szerint az ülés végén felvállalta döntését, kijelentve: érzelmi döntést hozott. „Lehet, én leszek a híd az ellenzék és hatalom között. Remélem, hogy jobban kinyílnak az ajtók. Nem tudom, ha jól tettem vagy nem, de szívvel szavaztam” – idézte a Bihon.ro a Regina Maria Színház és a Crișana néptáncegyüttes alkalmazottját. „Lehet táncolunk egy csárdást együtt” – replikázott a hírportál szerint Pásztor Sándor tanácselnök. PNL-s kollégái nem örültek ennyire a döntésnek, Avrigeanu frakcióvezető meg is fenyegette, problémái lesznek, és úgy vélte, a megyei tanács által fenntartott színház alkalmazottjaként Borza nem is voksolhatott, mivel összeférhetetlen: tartózkodnia kellett volna.

A büdzsé elfogadásának híre futótűzként járta be az intézményt és a teret, a sztrájkőrséget álló alkalmazottak üdvrivalgásban törtek ki, majd rövid ünneplés után munkához láttak.

Fotó: Ebihoreanul.ro

Mint arról beszámoltunk, a PNL-frakció immár hónapok óta bojkottálja az RMDSZ-es Pásztor Sándor vezette Bihar megyei önkormányzat munkáját, nem hajlandó támogatni a koalíció új tanácsosának beiktatását, fenntartva ezáltal az egyszerű többséget igénylő tanácsi határozatok elfogadását is ellehetetlenítő 17-17-es arányt. A 2016. júniusi önkormányzati választások után a legtöbb mandátumot elnyert PNL-frakció azon okból döntött a bojkott mellett, hogy az RMDSZ a tanácselnöki tisztségért cserébe a PSD–ALDE-val lépett koalícióra.