Több programpont és koncert a háromnaposra bővülő gyalui Várkert Fesztiválon

2018. április 25., 17:19

Gazdagabb programkínálattal, több koncerttel várják az érdeklődőket a harmadik alkalommal, június 15–17. között a Kolozs megyei Gyaluban rendezendő Várkert Fesztiválon.

Gergely Balázs és Sánta Levente a szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: Várkert Fesztivál

Minden generációt megszólító, elsősorban a magyar közönséget vonzó, családias hangulatú rendezvényként szervezi meg a 3. Várkert Fesztivált a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvanica Alapítvány – jelentette be a szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a fesztivál főszervezője.

A kettőről háromnaposra bővülő eseménynek a gyalui várkastély hatalmas parkja ad otthont június 15–17. között.

A főszervező szerint a fesztivál sajátos hangulata egyrészt a környezetnek köszönhető, hiszen a reneszánsz stílusban, a 15. században épült kastély valamilyen szinten minden résztvevőre hatást gyakorol; másrészt a zöldövezet lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységekre.

„Az idei fesztivál költségvetése kicsit nagyobb a tavalyinál, ezért több koncerttel, több gyerekprogrammal készülünk, és a helyszínt is szeretnénk barátságosabbá tenni. A szabadidős tevékenységek számát is növeltük, valamint az Emese Park programjai, a kézműves-foglalkozások és -vásár idén is helyet kap a rendezvényen” – fogalmazott Gergely Balázs.

Kifejtette, az előadó sátrakban napi tíz beszélgetésre kerül sor, melyek többek között környezetvédelem, irodalom, életmód, sport tematika köré épülnek. Hozzátette, idén több helyszín és színpad a Gyaluhoz köthető történelmi személyek nevét viseli, ennek megfelelően lesz Rákóczi-színpad (főszínpad), Lorántffy Zsuzsanna-gyereksátor, Bánffy-kert, Római terasz. A főszervező arról is beszámolt, hogy a fesztivál második kiadása után igény mutatkozott a sátorozási lehetőségre, ezért

idén a kastély parkjától körülbelül két kilométerre (Magyarkapus felé) lefoglalták az Eldorado kempinghelyet, amelyet kizárólag a fesztiválozók használhatnak.

Sánta Levente projektmenedzser a koncertkínálatot ismertette, amely műfajilag vegyes lesz és minden korosztályt szeretne megszólítani. A fellépők száma a tavalyihoz képest szinte duplájára bővül: idén 12–13 előadó lép színpadra a három nap alatt.

Kifejtette,

a fesztivál fellépéssorozatát a Budapest Bár nyitja,

amelynek tagjai filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres dalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. Június 16-án az Edina Kvartett, a Noémo, a Bordó Sárkány, a 100 Folk Celsius zenél napközben, este pedig Földes László Hobo adja elő Bob Dylan dalait magyarul az új, Lassú vonat című lemezéről, majd a Bohemian Betyars koncertezik.

Június 17-én a Musica Historica, a Kaláka, a Tokos Zenekar és a Szeder lép színpadra, zárókoncertként pedig a nemzetközi felállású Braindogs együttes adja elő Tom Waits repertoárját.

Az esti koncertek után ismét hajnalig tartó bulikban szórakozhatnak a fesztiválozók.

Fotó: Várkert Fesztivál

A szervezők újdonságként emelték ki, hogy az idei sörkínálat kizárólag magyar kézműves söröket tartalmaz, melyek közül a legolcsóbb 6-7 lejbe kerül majd. A fesztiválra május 10-től kezdik értékesíteni a jegyeket, amelyeket a bilete.ro oldalon, a kolozsvári Bulgakov és Rhédey kávéházban, illetve a helyszínen lehet megvásárolni.

Kedvezményes áron 20 lejbe kerülnek a napijegyek, 35 lejbe a bérlet, június 10-től pedig 30 lej lesz a napijegy és 50 lej a háromnapos bérlet.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a 14 év alatti gyerekek továbbra is ingyen vehetnek részt a fesztiválon, amelyre több buszjáratot terveznek, hogy elkerüljék a fennakadásokat. Ennek menetrendjét körülbelül két héttel a rendezvény előtt teszik közzé, melynek programja a varkertfesztival.ro oldalon tekinthető meg.