Kiss Judit 2018. április 25., 10:10

Büntetendő bunkóság

Tekintettel arra, hogy nemcsak a mindent beborító szemétrengeteg, de a napozni, fürdeni érkezők által használt krémek is láthatóan bepiszkítják, károsítják a környezetet, érthető, hogy így döntöttek az illetékesek. Az intézkedéssel a természetvédelmi terület gondnokai Románia egyetlen vulkanikus, kizárólag a csapadék által táplált tavának vízminőségét szeretnék védeni, hiszen az elmúlt időszakban a fürdéssel rengeteg napolaj került be a tavasszal még tiszta tóba, nyár végén azonban már réteget képezett a vizen a szennyeződés.

Valamelyest érthető a székelyföldiek csalódottsága is, akiknek ezentúl meglehetősen messzire kell utazniuk ahhoz, hogy nagyobbacska, a Szent Anna-tóhoz hasonlóan szépséges víztükör közelébe érjenek. Így nosztalgiával gondolnak arra, milyen felemelő érzés volt átúszni a fenyvesekkel körülölelt tavat. Mindazonáltal nem képezheti vita tárgyát, mennyire üdvös lenne szem előtt tartani, hogy a Szent Anna-tavat is éppen úgy meg kellene őrizni utódaink számára, mint az egész élhető környezetet az immár nem egészen makulátlan vizekkel és levegővel, természeti élőhelyekkel, a fogyatkozó növény- és állatfajokkal együtt. Ehhez azonban áldozatra van szükség, akár arra is, hogy nem mártózunk meg a védett tó vizében.

És igenis, a bunkóságnak, a környezethez és annak védelméhez való nemtörődöm, felelőtlen hozzáállásnak is meg kellene szabni az árát, különben nemhogy nem változik semmi, de igen változik – csak éppen rossz irányba. Mivel a ma embere pénzben méri az egészségét, kényelmét, boldogságát is, el kellene érni, hogy a bőrén érezze, éppen ezért következetesen pénzben kellene mérni a környezettel szembeni bunkóságot, felelőtlenséget is. A műanyaghulladékok elszórását éppúgy borsosan meg kellene fizettetni, mint azt, ha vegyi anyagokkal szennyezzük az ország egyetlen vulkanikus tavát. Riogatáson, untig ismételgetett, közhelyszámba menő figyelmeztetéseken innen és túl, ha nem történnek konkrét, kézzelfogható lépések a környezetvédelem védelméért, valószínűsíthető, hogy visszavonhatatlanul tönkretesszük mindazt, ami körülvesz bennünket. Így jóval kevesebb erdő, mező, tiszta víz, oxigéndús levegő, madárcsicsergés veszi majd körül a következő nemzedékeket.

{K1}