Tiltakozók is bejelentkeztek a Bihar megyei önkormányzat szerdai ülésére

Pap Melinda 2018. április 24., 17:54

Tiltakozással próbálják rávenni a Bihar Megyei Tanácsot éves költségvetésének jóváhagyására az intézmény alkalmazottai, akik a pénzhiány miatt nem kapták meg teljes márciusi bérüket. A testület szerdai ülésére több tucat civil is bejelentkezett.

Ritka látvány. Teljes létszámban a Bihar megyei önkormányzat Fotó: Facebook/Bihar Megyei Tanács

Alkalmazotti sztrájkőrség és civil tiltakozás egyaránt várható a Bihar megyei önkormányzat szerdai rendes ülésén amiatt, hogy a döntéshozó testületnek négy hónap alatt sem sikerült elfogadnia a megye idei költségvetését. Miközben a szociális igazgatóság Familia szakszervezete demonstrációt hirdetett az ülés idejére, mivel a pénzhiány miatt az alkalmazottak csupán a márciusi bérek 70 százalékát kapták kézhez, a Facebook közösségi oldalon civil tiltakozást is bejelentettek ugyanerre az időpontra.

A Vom fi prezenti. Ott leszünk. címmel meghirdetett esemény keretében közzétett nyílt levélben a szervezők név szerint szólítják fel az önkormányzati képviselőket a megyei büdzsé elfogadására.

Rámutatnak, azáltal, hogy ezt négy hónap alatt sem sikerült megszavazni, fontos egészségügyi, szociális és kulturális intézmények működése kerül veszélybe. Arra is kitérnek ugyanakkor, hogy a pénzhiánynak a megye fejlesztése, az infrastruktúra állapota, az alap szolgáltatások biztosítása is kárát látja. „Tisztelettel szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a pénz, amiből önök a megye számára gazdálkodnak, azokat illeti, akik megdolgoztak érte és adó formájában visszajuttatták a központi költségvetésbe” – fogalmaznak „az aggódó állampolgárok nevében” a szervezők.

{K1}

Míg a lakosság a megye fejlesztését félti, a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alkalmazottainak Familia szakszervezete a bérekért aggódik.

„Alaptalannak tartjuk a bérek ki nem fizetését, mivel ezt a jogot az érvényes törvények szavatolják. Minden alkalmazottnak joga, hogy megkapja a bérét a kifejtett munkáért” – hívta fel a figyelmet a sztrájk bejelentésekor Ramona Lunca, a szakszervezet elnöke.

Rámutatott, a politikai okok, melyek miatt nem sikerült elfogadtatni a büdzsét, megalapozatlanok és immorálisak, az önkormányzati képviselők ugyanis az alkalmazottak és családjuk életével „játszanak”. A sztrájkot 10.30 és 13 óra közöttre, azaz a tanácsüléssel azonos időszakra hirdette meg a szakszervezet.

A PNL-frakció több tanácsülésen meg sem jelent Fotó: Bihon.ro

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi időben ellehetetlenült a Bihar megyei önkormányzat tevékenysége a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyolc hónapja tartó bojkottja miatt. Pásztor Sándor tanácselnök a Krónikának a legutóbbi tanácsülést követően elmondta, mivel a PNL-frakció bojkottja miatt nem sikerült elfogadtatni a büdzsét, nem nyúlhatnak hozzá az állami költségvetésből kiutalt pénzhez. Így a tanács saját bevételeiből kénytelen kiutalni az alkalmazottak bérét, ami véges.

„Elméletileg, papíron van egy hatalmas büdzsénk, csak a gyakorlatban nem tudunk hozzányúlni” – fogalmazott Pásztor.

A törvény szerint a tanácsnak a központi költségvetés Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 45 napon belül el kellett volna fogadni a költségvetést. Ez ugyan már a januári rendes ülésen szerepelt napirenden, ám akkor a liberálisok – kihasználva az egyenlő erőviszonyokat – a PNL-nek, illetve a megyei vezetést adó PSD–ALDE–RMDSZ-koalíciónak egyaránt 17-17 tanácsosa van – nem szavazták meg, majd kétszer meg sem jelentek az ügyben összehívott üléseken. Márciusban részt vettek az ülésen, de tartózkodtak, így nem sikerült elfogadtatni a büdzsét. Annak ellenére, hogy a megyei vezetés már három pert is nyert az ügyben, többek között a legfelsőbb bíróság is kimondta, hogy a PNL gáncsoskodásával vét a demokratikus rend ellen.

Ilie Bolojan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a PNL-frakció a továbbiakban sem hajlandó megszavazni a büdzsét,

mindaddig, amíg a párt polgármesterei által vezetett települések nem kapják meg ebből a nekik járó „korrekt” támogatást.

{K2}

Mint ismeretes, a 2016. júniusi önkormányzati választások után a legtöbb mandátumot elnyert PNL-frakció azon okból, hogy az RMDSZ a tanácselnöki tisztségért a PSD–ALDE-val lépett koalícióra, folyamatosan akadályozza a testület munkáját.