Nem kérnek a kormány illetékesei Klaus Johannis államfő közvetítési szándékából

Krónika 2018. április 24., 14:13

Van intézményközi együttműködés a kormány és a Román Nemzeti Bank (BNR) között, nincs szükség arra, hogy Klaus Johannis államfő közvetítsen közöttük – véli Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter

„Azt hiszem, nincs szükség mediálásra. Van egy kormányunk, amely intézményi kapcsolatban áll a Román Nemzeti Bankkal. Máskor is említettem, hogy pénzügyminiszterként többször is egyeztettem a jegybank kormányzójával, úgyhogy nem hiszem, hogy közvetítésre lenne szükség más állami intézmény részéről” – hangoztatta kedden a tárcavezető. Teodorovici rámutatott, Klaus Johannis államfő vélhetően meghívást intéz majd Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, aki eldönti, hogy eleget tesz-e ennek vagy sem.

Nincs semmiféle háború a BNR és a kormány között. Mi együttműködünk egymással, de ez nem jelenti azt, hogy nem fejthetjük ki véleményünket a jegybank tevékenységével kapcsolatban” – idézte a pénzügyminisztert az Agerpres hírügynökség.

Klaus Johannis államfő hétfő este, kerékpározás közben újságíróknak úgy nyilatkozott, megpróbál közvetíteni a kormány és a Román Nemzeti Bank között, és a következő napokban tárgyalásra hívja a Cotroceni-palotába mind a kabinet, mind a jegybank képviselőit, abban a reményben, hogy sikerülni fog közös nevezőre jutniuk. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábbi kijelentéseire reagálva Johannis kifejtette: lehetséges, hogy az elnöki hivatal és a BNR azonos álláspontot képvisel bizonyos témák kapcsán, „azon egyszerű oknál fogva, hogy olyan emberek vagyunk, akik értik a gazdaság törvényeit, és látjuk, mi történik a román gazdaságban”.

{K1}

„Teljesen elhibázott a BNR-t okolni az infláció vagy a kamatok emelkedése miatt, ugyanakkor ezzel nem oldódik meg semmi. Teljesen elhibázott a külföldi befektetőket, a külföldi cégeket hibáztatni. Nem. A PSD-kormányok vitatott bérezési, gazdaság- és adópolitikái vezettek ehhez a piaci nyugtalansághoz és közvetett módon az infláció, valamint a kamatok emelkedéséhez. A probléma megoldható, de ehhez felelős hozzáállásra, fenntartható kormánypolitikákra van szükség” – fogalmazott az elnök.

Az államfő rámutatott, ő már a kezdetekkor felhívta a figyelmet, hogy a bérezési és adópolitika nyugtalanságot fog szülni, mivel nem előzték meg „komoly tanulmányok”, a társadalmi partnerekkel való egyeztetések, és „erővel vitték át a parlamenten”. „Miután bizonyos alkalmazotti kategóriáknak nőtt a fizetésük, jött ez az infláció, amely gyakorlatilag hatástalanította a bérnövekedést, a kamatok tovább nőttek. (...) A helyzeten még lehet javítani, de ezt nem a BNR-nek, nem a befektetőknek, nem a cégeknek kell megtenniük, hanem a kormánynak. Ha sokáig várunk még, hosszú távon kiható egyensúlyzavarok keletkezhetnek” – figyelmeztetett Johannis.