Ígéretes, jó írói vénájú diákok megmérettetése az udvarhelyi nemzetközi tantárgyversenyen

Kiss Judit 2018. április 24., 12:11

Ígéretes diákgenerációról van szó, tehetséges, gazdag szókincsű, jó írói vénával megáldott fiatalokról, akik meglepően izgalmasan fogalmaznak – összegezte a hétvégi Apáczai Csere János tantárgyversenyt a zsűrielnök, Egyed Emese irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Egyed Emese (balról a negyedik): örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok a tehetséges diák Fotó: Facebook/Kovacs Irenke

Ígéretes írói tehetségek tűntek fel a versenyen, és nem lehet nívóbeli különbségekről beszélni: ugyanolyan jól teljesítettek az erdélyi, magyarországi, szerbiai, kárpátaljai diákok is – mondta el a Krónika megkeresésére Egyed Emese, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem irodalomprofesszora, aki az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny tizenegyedik kiadásának zsűrielnöke volt a hétvégén Székelyudvarhelyen.

A vetélkedőre, amelyet a korábbi években Kolozsváron, Miskolcon, Pécsen szerveztek,

Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkezett összesen 72 diák 4 korcsoportban.

A Tamási Áron Gimnáziumban tartott nemzetközi fordulóban olyan 5–12. osztályos diákok versengtek, akik korábbi országos magyar nyelv és irodalom vetélkedőkön az első három helyen végeztek. Az írásbeli dolgozatokon kívül egyéni vers- és prózamondásban, illetve a kijelölt művek alapján készült csoportos színpadi jelenet helyszíni összeállításában versenyeztek a fiatalok.

„A megmérettetés egyik specifikuma volt, hogy egy-egy korcsoportban két évfolyam képviselői versengtek. A másik, hogy előre elküldték a diákoknak a szükséges olvasmányokat: mondákat, Tamási Áron Ábelét, egy Méhes György-regényt és Vida Gábor Egy dadogás története című regényét.

Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok a tehetséges diák, ugyanakkor kitűnő dolognak tartom, hogy a szervezők Vida Gábort is meghívták egy író-olvasó találkozóra, így a diákok az írásbeli előtt ráhangolódhattak regényére, beszédmódjára”

– fejtette ki Egyed Emese.

Azt is elmondta, bár a kijelölt olvasmányok nagy része prózai alkotás volt, természetesen a lírának is jutott szerep a rendezvényen: a versmondó versenyen többek közt Dsida Jenő és Szilágyi Domokos művei közül választhattak a diákok. Egyed Emese úgy értékelt, a megmérettetés egyfajta jól megszervezett, tábori hangulatú szakmai hétvége volt, tanárok és diákok szellemi és szakmai találkozója.

„A tanárok számára is fontos, hogy ismerkedjenek egymással, felújítsanak régi ismeretségeket, én magam is egykori kollégákkal, volt tanítványokkal találkozhattam, akik magyartanárok.

Bár bizonyára nem könnyű megszervezni, és sokba kerül, a befektetés megtérül, hiszen valóban szükség van efféle versenyekre. Nemcsak információcserét jelent ez a találkozó, de személyes-szakmai találkozások kitűnő terepe is”

– fogalmazott a zsűrielnök. Hozzátette, szükség van ilyen találkozókra, ahol olvasni-írni szerető fiatalok versenyeznek, és ígéretes generációról van szó, tehetséges, gazdag szókincsű, jó írói vénával megáldott fiatalokról, akik meglepően izgalmasan fogalmaznak. „Arra biztattuk őket: merjenek írni, az írásaikat nem kell bezárni a szekrénybe, jó lenne közölni is a szövegeket” – mondta a zsűri elnöke.

Egyed Emese azt is mondta, dicséret illeti a szervezőket, hiszen gazdag kulturális kísérőprogramot állítottak össze. A résztvevők megtekinthették többek közt az Udvarhely Néptáncműhely Tamási Áron novellája alapján készült Szép Domokos Anna című táncjátékát, fellépett a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola Allegra zenekara és a maksai–székelyszenterzsébeti Cickom énekegyüttes. A rendezvényt többek közt a Hargita megyei tanfelügyelőség, a székelyudvarhelyi önkormányzat, a Tamási Áron Gimnázium vezetősége szervezte.