Balogh Levente 2018. április 23., 23:28

Újabb elterelő hadművelet

Persze Izrael számára valóban fontos lenne, hogy egy EU-tagállam megtegye ezt, a zsidó állam szuverenitását a történelmi jelentőségű város fölött megerősítő lépést, azonban a szándék bejelentésétől annak konkrét megvalósulásáig még nagyon sok van. Főleg akkor, ha annyira nem is gondolják komolyan, és a hír bejelentésének inkább egyéb, belpolitikai céljai vannak.

Már az sokatmondó, hogy nem Viorica Dăncilă miniszterelnök, hanem a kormányfői tisztségről az ellene választási csalás miatt született jogerős ítélet nyomán lecsúszó, de a kormányt valójában irányító szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea jelentette be. Ezzel is ismét jelezte: ő az igazi főnök, és ő szabja meg, milyen témákról szóljon a romániai közbeszéd.

Az elsődleges cél ugyanis a tematizálás: a belengetett külpolitikai témával kísérlik meg elterelni a figyelmet a hazai ügyekről, a gazdasági problémákról, az egyre növekvő inflációról, az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérei körüli szerencsétlenkedésről, arról, hogy fennáll a veszélye: az államkassza sanyarú állapota miatt megpróbálják államosítani a kötelező magánnyugdíj-rendszer második pillérét. Na és persze az igazságügyi törvények módosításáról, amelynek kapcsán minden ellenkező érv dacára sehogyan sem tűnik úgy, hogy egyik fő céljuk nem a korrupt politikusok megsegítése.

Dragnea nagyon jól tudja, hogy egyrészt Jeruzsálem hivatalos izraeli fővárosként való elismerésében jókora ellentétek vannak a nemzetközi közösségen belül – az Európai Unió például nem támogatja, csakis abban az esetben, ha Izraelnek sikerült megnyugtató megállapodásra jutnia a palesztinokkal az ügyben –, másrészt azt is, hogy Klaus Johannis államfő általában azonnal reagál, és a kormányéval ellentétes álláspontját hangsúlyozza minden fontosabb kérdésben. Főleg a külpolitika terén, amelynek alakítása az alkotmány értelmében az államfő hatáskörébe tartozik.

Dragnea bejelentésével reakcióra késztette az államfőt, aki természetesen megfeddte a kormányt az elhamarkodottnak és meggondolatlannak vélt diplomáciai lépés miatt, így ismét csak a paloták, azaz az államfői és a kormányzati székhely közötti konfliktustól hangos a közélet. Dragnea és a PSD ezzel több legyet is üt egycsapásra. Egyrészt azzal, hogy ismét konfliktust generált a politikailag pártjával szemben álló elnökkel, egyben tartja a saját szavazótáborát, másrészt Johannist is távolítja Washingtontól, amelyet amúgy az államfő az ország legfőbb szövetségesének tekint, mivel azért, hogy bírálhassa a kormányt – és ezzel újabb pontokat szerezzen magának a jövő évi államfőválasztás kampányához –, ezúttal nem az egyébként mindig legfőbb etalonnak tekintett Egyesült Államok, hanem az EU álláspontját kellett a magáévá tennie. És persze az sem utolsó szempont, ha ezzel a kormány vagy Dragnea szerez néhány jó pontot Washingtonban.

Az, hogy a nagykövetség elköltöztetését azért nem gondolják annyira komolyan, Dăncilă kormányfő magyarázó nyilatkozatából is kiviláglik, aki igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván, a memorandum elfogadása ellenére kormánya nem hozott döntést, mindössze „vitát nyitott” a diplomáciai képviselet átköltöztetéséről.

Ezzel mintegy elismerte, hogy eszük ágában sincs előre rohanni az ügyben, és a nagykövetség elköltöztetése témájának bedobását csupán belpolitikai célú elterelő hadműveletnek szánták.

{K1}