Hiányolt agresszivitás: ismét az oltástörvény fontosságát hangsúlyozta az egészségügyi miniszter

Hírösszefoglaló 2018. április 23., 14:28

Az oltástörvénynek prioritást kell élveznie – hangsúlyozta hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hozzátéve, ez idáig nem szerveztek „kellőképpen agresszív” kampányokat, hogy meggyőzzék a szülőket a védőoltások előnyeiről.

Fotó: Pixabay.com

„Az oltástörvénynek prioritást kell élveznie. A gyermekeink javát szolgáló törvényi keretre van szükség. A szülőknek felelősen, a kellő információk birtokában kell döntést hozniuk arról, hogy beoltatják-e vagy sem gyermekeiket. Ne felejtsük el, hogy a vakcináknak köszönhetően számos betegség eltűnt. (...)

Azt hiszem, eddig nem szerveztek kellőképpen agresszív kampányokat, hogy meggyőzzék a szülőket a védőoltások előnyeiről”

– fogalmaz a tárcavezető a védőoltások európai hete alkalmából kiadott sajtóközleményében, hozzátéve, az oltástörvény elfogadásáig tájékoztató kampányokat szerveznek azokon a településeken, közösségekben, ahol kanyarógócok alakultak ki.

Múlt hétig összesen 12 368 kanyarós megbetegedést jelentettek országszerte, és 49 személy halt bele a fertőzésbe.

Romániában az elmúlt években jelentősen visszaesett azoknak a gyermekeknek az aránya, akik megkapták az országos oltásprogramba foglalt vakcinákat. Az átoltottsági arány az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott és a lakosság optimális védettségéhez szükséges 95 százalékos mérték alá csökkent – mutat rá a miniszter közleménye.

{K1}