Ioan-Aurel Pop maradhat a BBTE rektora, egyik helyettese irányíthatja az intézményt

Hírösszefoglaló 2018. április 21., 16:51

Megtarthatja rektori tisztségét, ha a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa nem fogadja el lemondását, ez esetben egyik helyettese irányítaná a kolozsvári felsőoktatási intézményt, közölte Ioan-Aurel Pop, a Román Akadémia újdonsült elnöke.

Fotó: UBB Radio

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem szenátusa nem fogadja el rektori tisztségéből való lemondását, közölte Ioan-Aurel Pop. A testület keddi ülésén dönt az intézmény rektorának ügyében, aki

azt követően nyújtotta be lemondását, hogy a Román Akadémia elnökévé választották. A szenátus azonban tudomása szerint nem volt hajlandó elfogadni azt.

Az Agerpres beszámolója szerint Ioan-Aurel Pop leszögezte: nincs összeférhetetlenség a két tisztség - a BBTE rektori és a Román Akadémia elnöki funkciója - között, mert a két intézmény különböző minisztériumokhoz tartozik. Hozzátette:

nem fogja tudni mindkét tisztséget ellátni, így akkor is át fogja ruházni másvalakire a rektori feladatkört, ha maradásra kéri az egyetem vezetősége.

Ioan-Aurel Pop azt mondta: a rektorhelyettesek (még a magyar és a német rektorhelyettes is) azt támogatja, hogy ő maradjon a BBTE rektora. Ha a következő rektorválasztásig meg is tartja a tisztségét, várhatóan ki fogja nevezni egyik helyettesét a rektori feladatkör betöltésére.

Ioan-Aurel Pop két éve került a BBTE élére, az eredeti ütemterv szerint a következő rektorválasztás másfél év múlva esedékes. A történészt ez év április 5-én a Román Akadémia elnöki tisztségébe választották.