Érik a sztrájk az egészségügyben: elegük lett a bérek csökkenéséből

Rostás Szabolcs , Kőrössy Andrea 2018. április 21., 11:37

Heteken belül általános munkabeszüntetés robbanhat ki az egészségügyi rendszerben, az ágazatban ugyanis egyre nagyobb a forrongás a kormánynak az egyes alkalmazottak bére csökkenéséhez vezető intézkedései miatt.

Fotó: Barabás Ákos

Miközben a kórházakban egyre-másra spontán sztrájkok törnek ki, a legnagyobb egészségügyi szakszervezet, a Sanitas csütörtökön országos tiltakozó megmozdulásokról, valamint általános munkabeszüntetésről döntött. Leonard Bărăscu elnök bejelentette:

április 26-án mintegy tízezer fős tüntetést szerveznek Bukarestben az egészségügyi alkalmazottak, majd május 7-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, ha pedig a kormány nem teljesíti követeléseiket, május 11-ei hatállyal általános munkabeszüntetést robbantanak ki.

A szakszervezet azzal érvel, hogy az egységes bértörvény, valamint a pótlékokra vonatkozó új szabályzat alkalmazása nyomán számos egészségügyi alkalmazottnak 500 és 1100 lej közötti összeggel csökkent a fizetése. Iulian Pope, a Sanitas alelnöke szerint a kormány intézkedése nyomán mindössze az egészségügyi alkalmazottak tizenöt százalékának fizetése emelkedett számottevő mértékben.

Az esetek túlnyomó többségében elenyésző mértékben nőttek a bérek, vagy éppenséggel csökkentek. A lefaragások sok esetben elérik az 1400 lejt.

Teljes káoszhoz vezettek a kormányzati lépések az egészségügyben” – hangsúlyozta Pope. Ehhez képest korábban Sorina Pintea egészségügyi miniszter azt hangoztatta, hogy az alkalmazottak alig 10 százalékának esett vissza a juttatása, a többiek pedig óriási bérkiegészítésnek örülhetnek.

Fotó: Rostás Szabolcs

Utcára vonultak az alkalmazottak

A napokban az ország több településén folytatódtak a tiltakozó megmozdulások, amelyek immár „kiléptek” a kórházak falai közül. Kolozsváron utcára vonultak az egészségügyi intézmények kórbonctani részlegein dolgozók, akik ugyancsak általános sztrájkot helyeztek kilátásba. Az ország számos más egészségügyi intézményéhez hasonlóan –

az elmúlt napokban Bukaresttől Craiováig, Nagyszebentől Jászvásárig tucatnyi nagyvárosban tiltakozott az ágazatban dolgozó kisegítő személyzet

– a patológiai intézetek alkalmazottai is amiatt tiltakoznak, hogy a kormány illetékeseinek állításával szemben nemhogy nem nőtt a javadalmazásuk, hanem éppenséggel csökkent. Ráadásul a kórbonctani intézetek dolgozóit kétszeresen is sújtották a kormány adó- és bérpolitikai intézkedései.

Paula Zamfir, a kolozsvári gasztroenterológiai és hepatológiai intézet kórbonctani részlegének asszisztense lapunknak elmondta: súlyos diszkriminációként élik meg, hogy januárban csökkent a fizetésük, miután az év elejétől immár teljes mértékben a munkavállalót terhelik a társadalom- és egészségbiztosítási járulékok, az ő bruttó bérüket azonban nem emelték.

Ezen túlmenően az új bérezési törvény előírásai alapján harminc százalékban maximálták a bérpótlékokat, ami jelentős bércsökkenést eredményezett esetükben.

Fotó: Rostás Szabolcs

A Kolozs megyei prefektúra elé vonult mintegy hetven kolozsvári, zilahi és nagyszebeni kórbonctani dolgozó arra panaszkodott, hogy végzettségük függvényében 300 és 1200 lej közötti összeggel kaptak kevesebbet márciusban az előző hónaphoz képest. A bérlefaragás ráadásul leginkább a felsőfokú végzetteket sújtotta. A védőmaszkban tiltakozó alkalmazottak többek között „Ne hazudozzatok, csökkent a fizetésünk!” „Pótlékplafonálás = diszkriminálás”, „Lélegezzétek be ti a formaldehidet!” szöveggel ellátott transzparenseket emeltek a magasba. A tiltakozók elmondták,

bármilyen mértékben is korszerűsítenék a kórházakat, laboratóriumokat, az ő munkakörülményeik rendkívül veszélyesek maradnak a naponta belélegzett formaldehid, a vegyi anyagok és a fertőzés magas kockázata miatt.

„Egyesek luxusalkalmazottaknak állítottak be bennünket. Arra kérek mindenkit, látogasson el a Kolozs megyei sürgősségi kórház patológiai részlegére, és győződjön meg az ottani luxuskörülményekről. Ha valaki azt meri állítani, hogy nem érdemli meg az eddigi fizetését például az a gondozó, aki naponta többször felmossa a vért a csempéről, az egyszerűen inkompetens” – jelentette ki Laura Cuibus asszisztens. Hozzátette, a jelenlegi kormány miatt annak a dolgozói kategóriának a javadalmazása csökkent, amely holttestek boncolásában segédkezik, naponta ki van téve a mérgező és rákkeltő hatású vegyi anyagoknak, szakmai betegségeknek.

A kórbonctani dolgozók közölték: ha nem rendeződik a bérezésük körüli anomália, beszüntetik a munkát, és akkor az onkológusok, sebészek, orvosszakértők, törvényszéki orvosok is képtelenek lesznek elvégezni a munkájukat.

Egyébként a csütörtöki megmozduláson részt vett Anamaria Fiţ kolozsvári patológus szakorvos is, szolidaritását fejezve ki a kisegítő személyzethez tartozó munkatársaival. Elmondta, ez csapatmunka, és a kórbonctani intézetek asszisztensei, a műszaki személyzet dolgozói nélkül nem tudná ellátni feladatát.

A miniszter felülvizsgálná a pótlékszabályozást

Munkabeszüntetéssel fenyegetőznek a kolozsvári kardiológiai intézet dolgozói is, akik szerdai megmozdulásukhoz hasonlóan csütörtökön is az intézet udvarán tiltakoztak bérük lefaragása miatt.

Florin Crişan menedzser az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az elégedetlenség jogos, ugyanis az asszisztensek és ápolók fizetése csökkent.

Fotó: Vargyasi Levente

Az elmúlt napokban a Kolozs megyei sürgősségi kórház, valamint a gasztroenterológiai és hepatológiai intézet dolgozói is elégedetlenségüknek adtak hangot. Csütörtökön a nagyszebeni tüdőgyógyászati kórház alkalmazottjai is csatlakoztak a tiltakozáshoz: több mint félszázan vonultak az intézmény udvarára, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A témában eközben Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is megszólalt, aki Facebook-bejegyzésében fejtegette, hogy a bérek közötti méltánytalan különbségek kiküszöbölése érdekében a pótlékszabályozást felül kell vizsgálni,

az egységes bértörvény azonban nem szorul módosításra. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, azért korlátozták az alapbérkeret 30 százalékára a többletjuttatások mértékét, „mert nem normális, hogy a pótlékok nagyobbak legyenek az alapfizetésnél”.