Miniszteri rendelettel indul újra a marosvásárhelyi katolikus gimnázium?

MTI 2018. április 20., 20:29

A román oktatási miniszter rendeletével indulhat újra a szeptemberi tanévkezdéstől a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragnea újabb ígéretével.

Fotó: Barabás Ákos

A politikust azzal kapcsolatban kereste meg a Maszol.ro portál, hogy Liviu Dragnea, a kormánykoalíció vezető alakulatának, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az elnöke csütörtök este arról beszélt, hogy találtak egy másik megoldást a marosvásárhelyi iskola megalapítására, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az RMDSZ által korábban beterjesztett és a parlament által megszavazott törvényt.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az alkotmánybíróság döntését követően az oktatási miniszter jelenlétében egyeztettek a koalíció vezetőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását.

Tájékoztatása szerint a jogszabálynak egy olyan bekezdése lehet a megoldás kulcsa, mely előírja, hogy ha egy közigazgatási egység önkormányzata az oktatási minisztérium által megállapított határidőig nem fogad el határozatot a település iskolahálózatáról, akkor a miniszter rendelettel határozhatja meg az iskolahálózatot. A törvénycikkely arra is kitér, hogy ebben az esetben a miniszter „állami, egyházi és magániskolák létrehozását, megszüntetését, összeolvasztását vagy szétválasztását” is elrendelheti.

Kelemen Hunor emlékeztetett: ez a kiegészítés tavaly az RMDSZ javaslatára került be a tanügyi törvénybe, nem támadták meg az alkotmánybíróságon, hatályban van. „Ma Marosvásárhelynek nincs iskolahálózata. Tehát az oktatási miniszter egy rendelettel jóváhagyhatja azt az iskolahálózatot, amelyben szerepel a katolikus gimnázium is” – magyarázta a politikus. A portál felvetésére elmondta: ezzel a megoldási lehetőséggel már korábban is számoltak, de a gimnázium törvény általi létrehozása tűnt a járható útnak, ugyanis egy miniszteri rendelet megtámadható a közigazgatási bíróságon.

A bukaresti alkotmánybíróság egy hónappal ezelőtt alkotmányellenesnek minősítette a gimnázium újraalapításáról hozott törvényt. A katolikus gimnázium azt követően szűnt meg, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt az intézmény 2014-es létrehozása kapcsán észlelt törvénysértés miatt Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.