Nincs egyetértés Bukarestben Románia izraeli nagykövetségének átköltöztetéséről

MTI 2018. április 20., 16:06

A kormány nem konzultált a külkapcsolataiban meghatározó szerepet játszó államfővel arról a szándékáról, hogy áthelyezze Tel-Avivből Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét, Klaus Iohannis államfő pedig elhamarkodottnak tartana egy ilyen lépést.

Fotó: Presidency.ro

Előző este egy televíziós műsorban Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke - Viorica Dancila kormányfőt is megelőzve - elsőként beszélt a román vezetők közül eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját.

Dragnea szerint a Dancila-kabinet szerdai ülésén memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében.

Az elnöki hivatal szerint a kormány nem kérte ki Iohannis véleményét, aki szerint egy ilyen döntést csak mélyreható elemzés nyomán lehetne meghozni, és csakis akkor, ha a - Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő - közel-keleti béketárgyalások lezárulnak, és az érintett felek között végleges megállapodás születik erről.

Románia külpolitikai döntéseinek letéteményeseként és Románia alkotmányos képviselőjeként Klaus Iohannis megerősíti, hogy Románia álláspontja nem változott a közel-keleti békefolyamatot illetően.

A román elnök továbbra is szükségesnek tartja az izraeli-palesztin konfliktus igazságos rendezését, a kétállami megoldást, amely két, békében és biztonságban egymás mellett élő állam, Izrael és Palesztina létét feltételezi, egyedüli olyan megoldásként, amely tartósan garantálhatja a felek célkitűzéseinek teljesülését” - szögezte le az elnöki hivatal közleménye.

Klaus Iohannis felelősségteljes és megfontolt magatartásra intette a kormánykoalíciót, szerinte Románia megsértené a nemzetközi jogot, ha most izraeli nagykövetségének áthelyezéséről döntene.

A román ellenzéki média szerint a bukaresti kormány váratlan lépése Viorica Dancila közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben. A román elnöki hivatal pénteki közleménye viszont leszögezi: a román alkotmány szerint egy ilyen döntést csak az államfő hozhat.