A székely GDP-ről, a Dabis-ügyről és a marosvásárhelyi orvosi helyzetéről Strasbourgban

MTI 2018. április 19., 22:51

Az Európai Uniónak a kulturális sokszínűséget kellene védenie, az uniós szakpolitikák nem mehetnek annak rovására, és nem rombolhatják ott, ahol a nemzeti kisebbségi közösségek többséget alkotnak – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

Gál Kinga Fotó: Fidesz

A képviselő a dokumentum szerint az ülésen bejelentette, hogy a kisebbségi munkacsoport tagjai

kérdést intéznek az Európai Bizottsághoz – Frans Timmermans első alelnöknek címezve – azzal kapcsolatban, hogy a román hatóságok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva három évre kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

{K1}

A képviselő beszámolója szerint a munkacsoport ülésén Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy míg 2007–2013 között a romániai hazai össztermék (GDP) növekedése a Közép-Romániai Fejlesztési Régió román többségű megyéiben folyamatos volt, addig a magyarlakta Hargita és Kovászna megyében elhanyagolható növekedést mutatott. A román többségű megyék fejlődtek, a magyarlakta megyék stagnáltak – húzta alá.

Mivel 1997-ben az 1 főre jutó GDP nagyon közel állt egymáshoz ezekben a megyékben, a fejlődésben való megtorpanás az uniós pénzek egyenlőtlen elosztása, vagy az ezekhez való hozzáférés hiánya miatt történt.

Ezáltal közvetve uniós források járulnak hozzá a nemzeti, hagyományos értékek rombolásához – jelentette ki Izsák Balázs.

Gál Kinga arról is tájékoztatott, hogy az ülés résztvevői kérték, hogy a képviselők fontolják meg jogszabály-kezdeményezés elindítását a hátrányos helyzetű nemzeti régiók védelmében. Kérték azt is, hogy szüntessék meg a kimutatható közvetett diszkriminációt.

Tőkés László fideszes EP-képviselő tájékoztatása szerint felszólalásában magyarellenes román intézkedésnek nevezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a román tannyelvű Petru Maior Egyetem tervezett egyesítését. Kijelentette, az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek.

{K2}

A MOGYE multikulturális jellegének felszámolására, a magyar oktatás meggyengítésére irányuló bekebelezési kezdeményezés egyértelműen a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés megszűnéséhez vezet a következő években. Tőkés László felhívta a figyelmet, hogy e végkifejlet csakis az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem visszaállításával kerülhető el.