EB-illetékes Tusnádfürdőn a medveügyről: az érintett lakossággal együtt kell kidolgozni az akciótervet

MTI 2018. április 19., 22:36

Az Európai Bizottság illetékese szerint a medvék által is lakott területeken élő emberekkel együtt kell kidolgozni Romániában a medvepopuláció megőrzését szolgáló akciótervet.

Humberto Delgado Rosa (balról a második): egyeztetni kell a lakossággal is Fotó: Facebook/Borboly Csaba

Humberto Delgado Rosa, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának a természeti tőkéért felelős igazgatója azon a konferencián beszélt erről, amelyet Tusnádfürdőn szerveztek csütörtökön a természetes élőhelyek és fajok védelme témakörben, és amely kiemelten foglalkozott a medvék és az emberek egyre több problémát okozó romániai együttélésével.

A szervező Hargita megyei önkormányzat közölte: a szakmai tanácskozás azoknak a javaslatoknak a megvitatását szolgálta, amelyek az Európai Bizottság természeti és biológiai sokféleség védelmében tavaly elfogadott cselekvési tervével kapcsolatban fogalmazódtak meg.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak át kell ültetniük a gyakorlatba az élőhelyvédelmi irányelvekben megfogalmazott kötelezettségeket. Hozzátette, a tagállamok kötelesek megteremteni a gyors és hatékony beavatkozáshoz szükséges intézményi és szabályozási feltételeket. A székelyföldi önkormányzati vezető korábban a Régiók Bizottságának készített jelentést arról, hogy miként lehet elősegíteni a konfliktust okozó fajokkal való együttélést az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül.

{K1}

A tanácskozáson Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere beszélt arról, hogy

a település lakói félelemben élnek a medvék miatt, és nem téríthető meg az a kár, amely a gyerekek lelki világában keletkezik azáltal, hogy a nagyvadak a házakba is bejárnak.

Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke elmondta: Romániában a legóvatosabb becslések szerint is mintegy kétezer egyeddel növekedett 2016 óta a medveállomány, amikor a Cioloș-kormány a populációszabályozás céljából végzett vadászatot is megtiltotta.

A román környezetvédelmi minisztérium két nappal a konferencia előtt bocsátotta tíznapos közvitára a romániai barnamedve-populáció megőrzésére kidolgozott akciótervét. Az akcióterv tényként kezeli a romániai medvepopuláció túlszaporodását, és az elmúlt két év gyakorlatától eltérően a populációszabályozás érdekében végzett vadászattal is számol.