Össztűz az egyetemi egyesülésre – perre mehetnek a MOGYE és a Petru Maior fúziója miatt

Gyergyai Csaba , Bíró Blanka 2018. április 19., 18:08

Az RMDSZ szerint a közigazgatási bíróságon kell megtámadni a MOGYE és a Petru Maior Tudományegyetem közti fúzióról szóló döntést. Az egyesülés ellen tiltakoznak a magyar diákszervezetek is, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester utcai tiltakozást sürget.

Fotó: Boda L. Gergely

Az RMDSZ arra biztatja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatóit és diákjait, hogy támadják meg a közigazgatási bíróságon a felsőoktatási intézmény szenátusának szerdán elfogadott határozatát, mely elindítja a Petru Maior Tudományegyetemmel való egyesülés folyamatát.

{K1}

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Marosvásárhelyi Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában rámutatott: jogászok segítségével utánanéztek, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadhatják-e a MOGYE szenátusának döntését. Az RMDSZ azért nem tud lépni, mert nincs perbeli minősége, az oktatók és a diákok azonban ezt megtehetik, a szövetség pedig támogatást nyújtana számukra – szögezte le Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta továbbá,

a szövetség az oktatási tárcánál is próbálkozott, amely az egyetemi autonómia elvére hivatkozva azt mondta, hogy a Petru Maior Tudományegyetem bekebelezése a két fél dolga, amelybe nem tudnak beleszólni.

Kelemen Hunor visszautasítja ezt az érvelést, hiszen a törvényeknek mégiscsak az egyetemi autonómia felett kell állniuk, szerinte nem elfogadható, hogy az egyetemi autonómia az oktatási törvényt és az alkotmányt is felülírja.

Egy gőgös, arrogáns, és minden tiszteletet nélkülöző álláspont, ahogyan a rektor és a szenátus ezt az egészet végigverte. Nem értünk vele egyet”

– utalt a MOGYE szenátusának szerdai döntésére az RMDSZ elnöke, aki nagy butaságnak és nagy csapásnak nevezte a fúziót. Kelemen Hunor kifogásolja azt a szándékot, miszerint egy nagy múltú orvos- és gyógyszerképzést egy kétes múltú, gyenge műszaki egyetemmel összekavarjanak, csak azért, hogy az ingatlan vagyonát megszerezzék, gyengítsék az egyetem multikulturális jellegét. A szövetségi elnök szerint Leonard Azamfirei rektor

a MOGYE-ből lassan egy kis poros vidéki egyetemet formál, és úgy cselekszik, mintha az lenne az érdeke, hogy a felsőoktatási intézmény magyar jellegét felszámolja”.
A minisztertől várják a vétót

A két vásárhelyi egyetem fúziója ellen tiltakozott szerdai közleményében az RMDSZ Maros megyei szervezete is, mely szerint egyértelmű, hogy az egyesülés tönkreteszi a marosvásárhelyi orvosképzést, felszámolja az egyetem multikulturális jellegét. „Egyetlen szakmai és közösségi érv sem szól a mostani szándék mellett, amely a több évtizedes, nemzetközileg is elismert orvosképzés jövőjét veszélyezteti.

Egyértelmű, a mostani egyetemegyesítéssel a MOGYE gyengülni fog”

– írják közleményükben a megyei szervezet képviselői. A közlemény kitér arra is, hogy a tanügyi törvény által szavatolt egyetemi autonómia elve nem teszi lehetővé, hogy az egyesítési folyamat mostani szakaszában a két felsőoktatási intézmény vezetőségének döntésébe bármilyen politikai és jogi eszközzel beleszólhasson az RMDSZ.

„Ezúton is felszólítjuk Valentin Popa tanügyminisztert, ne járuljon hozzá az egyesítéshez. Tanügyminiszterként kötelessége Románia törvényeinek betartása és betartatása” – szögezi le a közlemény. Az alakulat megyei szervezete a MOGYE vezetőségétől azt várja el, hogy azonnali hatállyal hozza létre a magyar tanszéket. „Amennyiben nem valósítja meg ezt, egyértelmű üzenetnek és szándéknak vesszük azt, hogy a magyar oktatás elsorvasztására irányul az egyesítés, ami ellen határozottan tiltakozunk” – zárja közleményét a Maros megyei szervezet.

Tiltakoznak a diákszervezetek is

Csütörtökön csatlakozott a tiltakozókhoz az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) és a többi magyar egyetemista szervezet is. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közös nyilatkozatukban rámutatnak,

az egyesülés veszélybe sodorja az anyanyelvi oktatást, a magyar tagozat döntőképességét, illetve az egyetlen magyar nyelvű orvosképzést az országban.

Az MMDSZ azt is kifogásolja, hogy a magyar diákok és tanárok nem voltak kellőképpen tájékoztatva a témában. A diákszervezetek közleményükben arra is kitérnek, hogy az U.M.F. Campus nevű, több mint 4000 tagú Facebook-csoportban a múlt héten szavazást indítottak az egyetemegyesítésről, s mint kiderült,

a voksolók nagy része – köztük több mint 1000 román diák – ellenezi a fúziót.

Andacs Zsolt Levente, az OMDSZ nemrégiben megválasztott elnöke a közleményben leszögezte, felszólítják Valentin Popa tanügyminisztert, ne engedélyezze az egyesítést.

Antal Árpád: utcára kell vonulni

A két marosvásárhelyi állami egyetem fúziója kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere úgy fogalmazott, míg a magyar közösség nem tud közösségi erőt felmutatni az utcán, addig nincs mit elvárnia a politikumtól.

Amíg egy Omega-koncertre kimegy ötvenezer ember, ám a jogaink megvédése érdekében szervezett tüntetésre csak ötezren vonulnak ki, minden évben elvehetnek tőlünk valamit, újra meg újra csorbíthatják a jogainkat.

Ha csak szórakozni tudunk együtt, de tiltakozni nem, teret engedünk azoknak, akik csak azt várják, mit tehetnek ellenünk” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján az elöljáró.

Amint arról beszámoltunk, a mind a MOGYE, mind pedig a marosvásárhelyi Petru Maior Tudományegyetem szenátusa megszavazta szerdán a két oktatási intézmény egyesülését. A magyar tagozat a MOGYE szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Az elfogadott dokumentum szerint az egyesülés a Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezésével történik. Az így létrejövő tanintézet a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem nevet fogja viselni. A döntést a magyar civil és szakmai szervezetek is hevesen bírálták.