Támogatja a legrégebbi kolozsvári köztéri szobor, a Mária-oszlop elköltöztetését a Szentpéteri templom plébánosa

Pap Melinda 2018. április 20., 09:08

Jó ötletnek tartja Takó István, a Szentpéteri templom lelkésze, hogy visszahelyeztetnék eredeti helyére Kolozsvár legrégebbi köztéri szobrát. Az RMDSZ-frakció az Egyetem utca felújítása kapcsán vinné vissza a piarista templom elé a Mária-oszlopot.

A Mária-oszlop az eredeti helyén Fotó: Adatbank.ro

Visszahelyeztetné eredeti helyére Kolozsvár és egyben Erdély egyik legrégebbi köztéri szobrát, a barokk Mária-oszlopot az önkormányzat RMDSZ-frakciója.

A 18. századi pestisjárvány idején emeltetett fogadalmi szobor belvárosba való visszaköltöztetését az Egyetem és a Farkas utca felújítása apropóján kérte Gergely Balázs önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén hirdetett ötletbörzét a Főtér közelében található két utca korszerűsítésére. Oláh Emese alpolgármester tájékoztatása szerint a határozat értelmében az önkormányzat a börze első helyezettjét bízza meg a tervezéssel, a felajánlott szerződés értékét 755 ezer lejre becsülik. A nyertes pályázatot szakértőkből álló zsűri választja ki, ennek tagjait Emil Boc polgármester delegálja.

A tanácsülésen Gergely Balázs kérte, hogy a felújítás során helyezzék vissza eredeti helyszínére, a piarista templom előtti, jelenleg parkolóként működő térre a Mária-oszlopot. A barokk fogadalmi szobor jelenleg a Mărăşti negyedi Szentpéteri templom mögött található.

 

Takó István, a Szentpéteri templom plébánosa a Krónikának elmondta, a Mária-oszlop az önkormányzat hatáskörébe tartozik, a templom kerítésén kívül található, így elköltöztetéséhez nincs szükség az egyházközség engedélyére.

„Jó ötletnek tartom, hogy költöztessék vissza az eredeti helyére, ott jobban érvényesülne. Itt csak az autóból látják, akik egyáltalán észreveszik” – magyarázta az egyetemi lelkészként a piarista templomban is miséző Takó István.

Hozzátette, a költöztetésnek csak abban az esetben lenne értelme, ha a Mária-oszlop megfelelő környezetbe, szépen kialakított térre kerülne. Amennyiben a piarista templom előtt található parkolóba, autók közé tennék, az semmivel sem lenne jobb a jelenlegi helyszínnél, hívta fel a figyelmet a plébános.

És a jelenlegi, eldugott helyszínen Fotó: Adatbank.ro

A Mária-oszlop barokk fogadalmi szobor, Erdély második legrégibb köztéri szobra a nagyszebeni után. 1744-ben állíttatta Kornis Antal főkormányszéki tanácsos és felesége, Petki Anna a több évig tartó pestisjárvány elmúltakor való hálaadományként.

Az osztrák Anton Schuchbauer szobrászművész készítette, az oszlop tetején egy Mária-szobor áll. A kommunista ideológiai viszonyok között „zavaróan” hatott, és akadályozta a közlekedést, így 1957-ben restaurálták‚ majd szétszedték és a ferences templomban raktározták el. 1961-ben került a Szentpéteri templom mögé.