Ismét nekiestek a Btk.-módosításnak: újabb javaslatcsomagot terjesztett be a kormánytöbbség

MTI 2018. április 19., 15:53

Az ügyészek mozgásterét korlátozó újabb javaslatcsomagot terjesztett a parlament elé a Bukarestben kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció.

Fotó: Pixabay.com

Az igazságszolgáltatási törvénynek módosítását előkészítő, Florin Iordache volt igazságügyi miniszter által vezetett parlamenti különbizottság csütörtökön úgy döntött:

egyelőre kéthetes szakmai vitát nyit a több mint kétszáz módosító javaslatot tartalmazó képviselői indítványról, melynek bizottsági véglegesítését csak májusban kezdi meg.

A román kormánytöbbség szerint a Btk. és eljárásjog módosítása az alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyek kijavítását, az Emberei Jogok Európai Bírósága határozatainak és az ártatlanság vélelméről szóló európai irányelvnek a gyakorlatba ültetését célozza.

A jobbközép ellenzék viszont most is azt állítja: a csomagba olyan módosítási javaslatok is bekerültek, amelyek a korrupcióval vádolt politikusok felelősségre vonását akadályozzák, egyes rendelkezések pedig éppenséggel a kétkamarás román parlament korrupcióváddal bíróság elé állított házelnökei – Liviu Dragnea szociáldemokrata, és Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök – számára jelentenének mentőövet.

Így például a kezdeményezők enyhítenének a hamis tanúzás büntetésének szigorán – amivel Tăriceanut vádolják –,

és újabb lehetőséget nyitnának a perújrafelvételre olyan esetekben, amikor az eredeti ítélet indoklását a bírói tanács valamelyik tagja nem írta alá. Ez utóbbi előírásra alapozva

Dragnea is megpróbálhat majd megszabadulni az első ügyében jogerőssé vált felfüggesztett börtönbüntetésétől.

Klaus Johannis jobboldali elnök csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Btk. – egyébként szükséges – módosításai közé „a parlamentben ideiglenesen döntéshozói tisztséget betöltők számára készült” javaslatok is bekerüljenek.

Az ellenzék által vitatott rendelkezések között van olyan, amely ellehetetlenítené, hogy az ügyészségek a jogerős ítélet előtt beszámoljanak arról: kit és mivel gyanúsítanak. Feltehetően az is korlátozná a vádhatóság hatékonyságát, ha – a javaslatnak megfelelően – ezentúl egy feljelentő csak akkor számíthat vádalkura, ha a bűncselekménytől számított fél éven belül tesz feljelentést.

A szociálliberális kormánytöbbség vezetői azt hangoztatják, hogy az évek óta zajló korrupcióellenes kampány ügyészállammá tette Romániát, ahol a titkosszolgálattal összefonódott vádhatóságok visszaélései sértik az ártatlanság vélelmét és immár a közvélemény is csak amiatt aggódik: nehogy egy bűnös megússza a felelősségre vonást, miközben az ártatlanul meghurcoltak emberi jogaira már senki sem figyel.

Másodszor is fennakadt a bírák és ügyészek jogállását módosító törvény

Másodszor is visszaküldte kiigazításra a bukaresti parlamentnek a bírák és ügyészek jogállását módosító törvénykezdeményezést a román alkotmánybíróság csütörtökön. A három jogszabályból álló igazságszolgáltatási reformcsomag másik két jogszabálya immár sikeresen vette az alkotmánybírósági normakontrollt – emlékeztet az MTI.

Az éles politikai viták tárgyát képező, a jobboldali román államfő, Románia nyugati szövetségesei és az ellenzéki szervezetek által bírált törvénycsomagot március végén fogadta el másodszor a román szenátus, miután a szociálliberális kormánytöbbség átfogalmazta az alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyeket. Mindhárom törvény ellen újabb alkotmányossági óvást terjesztett be a jobbközép ellenzék két pártja és a legfelsőbb bíróság: a tartalmi és eljárási kifogások egy részének helyt adva dobta vissza a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt második alkalommal is a taláros testület.

Az igazságügyi rendszer körüli véget nem érő csatározásnak az egyes törvénycikkeken túlmutató belpolitikai tétje van Romániában. Az RMDSZ által is támogatott szociálliberális kormánytöbbség egyebek mellett az ügyészségi visszaélések meggátolása érdekében szorgalmazza az igazságszolgáltatás reformját, az ellenzéki pártok és az utcán tüntető civil szervezetek szerint viszont a kormányoldal saját korrupt politikusait akarja megvédeni.