Általános sztrájk robbanhat ki májusban a romániai egészségügyben

Krónika 2018. április 19., 14:18

Országos tiltakozó megmozdulásokról, valamint általános munkabeszüntetésről döntött csütörtökön a legnagyobb egészségügyi szakszervezet, a Sanitas vezetősége a kormány ágazatot sújtó adó- és bérpolitikai intézkedései miatt.

Fotó: federatia-sanitas.ro

Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke bejelentette, hogy április 26-án mintegy tízezer fős nagyszabású tüntetést rendeznek Bukarestben az egészségügyi alkalmazottak. A tiltakozási ütemterv értelmében május 7-én az ágazat dolgozói figyelmeztető sztrájkot tartanak, ha pedig a kormány nem teljesíti a követeléseiket, akkor május 11-ei hatállyal általános munkabeszüntetést robbantanak ki.

A szakszervezet azzal indokolja a tiltakozó megmozdulásokat és az esetleges sztrájkot, hogy számos egészségügyi alkalmazottnak 500 és 1100 lej közötti összeggel csökkent a fizetése az adópolitikai intézkedések és a bérrács módosítása nyomán.

Iulian Pope, az ágazat legnagyobb szakszervezetének első alelnöke szerint az új bérezési törvény és a bérpótlékok terén bevezetett új szabályzat következtében mindössze az egészségügyi alkalmazottak tizenöt százalékának a fizetése emelkedett számottevő mértékben. „Az esetek túlnyomó többségében elenyésző mértékben nőttek a bérek vagy éppenséggel csökkentek. A lefaragások sok esetben elérik az 1400 lejt. Teljes káoszhoz vezettek a kormányzati lépések az egészségügyben” – nyilatkozta Pope. Hozzátette, azok is elégedetlenek, akiknek csökkent a bérük, és azok is, akiknek nem csökkent, de arra számítottak, hogy nőni fog. A Sanitas első alelnöke kifejtette, az egységes bértörvény módosítását követelik, nem a pótlékokra vonatkozó szabályozás megváltoztatását, amit kilátásba helyezett a munkaügyi miniszter.

Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető szerdán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a bérek közötti méltánytalan különbségek kiküszöbölése érdekében a pótlékszabályozást kell felülvizsgálni, nem módosítani az egységes bértörvényt. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, azért korlátozták az alapbérkeret 30 százalékára a pótlékok mértékét, „mert nem normális, hogy a pótlékok nagyobbak legyenek az alapfizetésnél”.

Az elmúlt időszakban spontán tüntetések kezdődtek több romániai egészségügyi intézményben, ahol az alkalmazottak amiatt elégedetlenek, hogy a kiegészítő személyzet nettó bére csökkent, jóllehet márciustól jelentős fizetésemelés volt az egészségügyben. A tiltakozó megmozdulások azért robbantak ki most, mert a dolgozók ebben az időszakban kapták meg a márciusi fizetésüket. A balliberális kormány márciustól emelte jelentős mértékben az egészségügyben a béreket, miután a tavaly elfogadott új közalkalmazotti bértörvény szerint ekkortól lépett hatályba egy korábban beígért emelés. A kormány és a koalíció vezetői szerint az egészségügy prioritást élvez, ezért ebben az ágazatban a fizetések már idén elérik a bértörvény által a többi közalkalmazott esetében csak 2022-re előírt szintet.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy az orvosok és az asszisztensek fizetése nőtt, de a kiegészítő személyzet egy része csak 2022-ben kerül ugyanabba a bérkategóriába, mint társaik. A miniszter szerint egyes jövedelemcsökkenések abból származnak, hogy a törvény szerint a bér 30 százalékára korlátozták a pótlékokat, így akik korábban ennél az aránynál többet kerestek a különböző pótlékokból, most kevesebb pénzt kaptak.

{K1}